Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 13 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Say what?! Een kerstboom kan de gezondheid van je kind beïnvloeden

Leuk hoor, die kerstboom in huis, maar wist je dat kinderen heel gevoelig zijn voor allergieën die je samen met de kerstboom (en de decoratie) in huis haalt? Dat is misschien de oorzaak van die snotterende neusjes bij jullie thuis, zo rond Kerstmis.

Vooral hout en jeneverstruiken brengen pollen met zich mee die op je luchtwegen kunnen werken. Maar het grootste probleem is schimmel, als we de onderzoekers van het Amerikaanse St. Vincent’s Medical Center mogen geloven. Vooral kinderen die gevoelig zijn voor allergieën kunnen snel last hebben van de kerstboom.

Schimmels, schimmels en nog meer schimmels

Vers gekapte bomen zijn namelijk een broedplek van schimmels (eigenlijk elke plant die je in huis hebt, maar een kerstboom vooral, vanwege zijn formaat). Niks aan de hand als die schimmels gewoon lekker zouden blijven waar ze vandaan komen, maar helaas komen ze allemaal in de lucht terecht. Volgens de onderzoekers van het St. Vincent’s Medical Center zit er na twee weken met een kerstboom in huis, vijf keer zo veel schimmel in de lucht dan de rest van het jaar waarin de meesten (mogen we hopen) geen kerstboom in huis hebben staan.

LEES OOK: Moet jij ‘s ochtends altijd niezen? Je wilt niet weten hoe dat komt

Spoelen of blazen

Volgens Philip Hemmers, allergie-expert en mede-onderzoeker, kunnen de schimmels die uit de kerstboom komen astmatische reacties en Rhinitis (ontstoken neusslijmvlies) veroorzaken. De oplossing? Voordat je je kerstboom in huis zet, even grondig afspoelen met een tuinslang en buiten laten drogen. Of voor degenen die gezegend zijn met een bladblazer: even blazen voor het optuigen helpt ook. Een kunstboom in plaats van een echte is helaas niet de oplossing. Daar gaat namelijk ontzettend veel stof (en) mijt in zitten tijdens het bewaren ervan, wat ook weer negatief op de luchtwegen werkt.

Zijn je kinderen gevoelig voor allergieën? Dit is waarom huisdieren daar een positief effect op hebben >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Baby Center

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Say what?! Een kerstboom kan de gezondheid van je kind beïnvloeden
Sluiten