Eva Dusch
Eva Dusch Kids 12 apr 2016

Say what?! Het zijn de papa’s die het minste slaap krijgen na de geboorte

Je nachtleven is nog nooit zo onstuimig geweest als na de geboorte van je eerste kind. De koffie en concealer is niet aan te slepen. Maar hoe zwaar we het ook hebben, het zijn de vaders die elke nacht het minste slaap pakken, zo blijkt uit onderzoek.

Jullie denken nu waarschijnlijk: yeah right. Wie moet er steeds uit bed om de baby te voeden? Sommige mannen slapen zelfs dwars door al het gekrijs heen. En hoewel wij moeders tijdens de eerste weken na de geboorte ook veelal op ons tandvlees lopen, duiden de cijfers toch in het ‘voordeel’ van de man als het gaat om wie het meest vermoeid is.

Bron: Tumblr

Vermoeidheid

Voor het boek The Informed Parent, over de eerste vier jaar na de geboorte, hebben ze gekeken naar een onderzoek uit 2013 waarin 21 koppels slash kersverse ouders werden gevolgd. Hieruit bleek dat vaders minder slapen en ook meer signalen van vermoeidheid tonen in deze periode, wat werd gemeten met speciale polsbandjes. Ook blijkt dat ondanks dat moeders meer slaap krijgen, hun slaap wel vaker wordt onderbroken, wat is te linken aan het meermaals voeden in de nacht. En moeders hebben meer tijd en ruimte om hun slaap gedurende de dag in te halen.

Sympathie

Eén ding willen de auteurs wel duidelijk maken: het betekent niet dat vaders het erger te verduren hebben dan moeders of andersom. We zitten niet in een aflevering van de vaders vs. de moeders. Maar ze willen wijzen op de onjuiste veronderstellingen en aannames die we soms van elkaar hebben, wat de relatie en opvoeding kan bemoeilijken. Teamwork tussen beide ouders is in deze fase ontzettend belangrijk om alles (waaronder jullie relatie) in goede banen te leiden en zo min mogelijk stress te ervaren. En ook om de vermoeidheid het hoofd te bieden. Want uiteindelijk zitten de papa’s en mama’s in hetzelfde team, weet je nog?

Wat hebben jullie hier als koppel van gemerkt? Laat het weten op Facebook!

Geweldig! Deze vader bedenkt de beste slaaptruc ooit>

Reageer op artikel:
Say what?! Het zijn de papa’s die het minste slaap krijgen na de geboorte
Sluiten