Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Persoonlijk 6 okt 2017

Say what? Uit onderzoek blijkt dat je wél een lievelingskind hebt

Je houdt natuurlijk van je kinderen en je kan ook totaal niet tussen ze kiezen. Maar uit onderzoek blijkt nu dat papa’s en mama’s ieder een eigen voorkeur hebben voor hun lievelingskind.

Uit een recent onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Consumer Psychology blijkt dat ouders wel degelijk een lievelingskind hebben.

Het onderzoek

Om tot deze conclusie te komen, zijn de onderzoekers niet over één nacht ijs gegaan. De wetenschappers voerden hiervoor vier verschillende tests uit in de Verenigde Staten en India. Bij één van de experimenten werd de ouders een duivels dilemma voorgelegd: ze kregen een cadeau dat ze maar aan één van hun kinderen mochten geven. Wat blijkt? De moeders gaven het cadeau vaker aan hun dochters en de vaders aan hun zoons.

LEES OOK: Onderzoek: achter elke succesvolle dochter staat een zeur van een moeder

Voorkeur

Volgens de onderzoekers bewijst dit dat ouders vaker een voorkeur hebben voor een kind van hetzelfde geslacht als zijzelf. En ze hebben ook een verklaring waarom dit zo is: moeders kunnen zichzelf beter identificeren en zien zichzelf terug in hun dochters, waardoor ze vaker geneigd zijn een dochter als lievelingskind te hebben. En hetzelfde geldt voor vaders en hun zoons.

Mening ouders

Goed en wel dat de onderzoekers dit aangetoond hebben, maar de ouders die meededen aan het onderzoek denken er toch anders over. Meer dan 90% van de ouders gaf aan dat ze hun kinderen gelijk behandelen, ongeacht geslacht en dat ze geen lievelingskind hebben.

Onbewust

De wetenschappers komen tot de conclusie dat ouders niet bewust een lievelingskind uitkiezen. ‘Ze zijn zich er vaak ook niet van bewust dat ze een lievelingskind hebben, maar het is wel belangrijk dat deze resultaten zorgen voor meer bewustzijn. Als deze voorkeuren zorgen voor onderscheid in keuzes op het gebied van geld, educatie en politiek, kan het grote gevolgen hebben. Door ons hiervan bewust te zijn van deze mogelijke voorkeur kunnen we dit voorkomen.

Is jouw dochter toch echt een papa’s kindje? Dan herken je deze situaties zeker..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Journal of Consumer Psychology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Say what? Uit onderzoek blijkt dat je wél een lievelingskind hebt
Sluiten