Marlies Jansen
Marlies Jansen Eropuit 12 dec 2015

10 x dit zijn de leukste schaatsbanen in Nederland

Wat is er nou leuker om de wintermaanden te doen met kinderen dan schaatsen? En omdat we in Nederland niet echt kunnen vertrouwen op natuurijs, bieden deze leuke schaatsbanen in Nederland de oplossing.

De leukste schaatsbanen in Nederland

1. Museumplein, Amsterdam

Tot en met zondag 4 februari kun je op het Museumplein in Amsterdam terecht op – naar onze bescheiden mening – toch wel de mooiste ijsbaan van Nederland. Met in je rug het Concertgebouw en voor je het prachtige Rijksmuseum, komen ijsbanen niet fotogenieker dan deze. Elke dag van 10.00u tot 21.00u geopend, vrijdag en zaterdag zelfs tot 22.00u.
Meer informatie vind je op de website van Ice Amsterdam

Hoe mooi is de schaatsbaan op het Amsterdamse Museumplein?

2. Winterpark Tivoli, Berg en Dal (bij Nijmegen)

Tussen november en maart is er in dit pretpark volop winterpret te beleven, waaronder op de speciale schaatsbaan. Je mag niet je eigen schaatsen meenemen, maar lenen is gratis, je betaalt entreegeld (volwassenen mogen gratis naar binnen, maar moeten betalen als ze willen schaatsen). Voor kinderen die het schaatsen niet onder de knie krijgen of gewoon niet zo leuk vinden, is er genoeg ander vertier, waaronder een winters springkussen (let wel: de rest van het park is in de wintermaanden gesloten).
Meer informatie: website van Park Tivoli

3. Openluchtmuseum Arnhem

Het Openluchtmuseum is al een heel leuk uitje met kinderen, maar al helemaal tussen 9 december en 21 januari, wanneer er een heuse schaats- en sleebaan opgetuigd wordt. Dat lees je goed: een sleebaan.
Meer informatie op de website van het Openluchtmuseum

Op de schaatsbaan in Arnhem is ook de sleebaan bijzonder populair

4. Markt, Eindhoven

Niet te vaak met je ogen knipperen, want de schaatsbaan die ter gelegenheid van de Eindhovense Fijne Feestdagen opgetuigd wordt, staat er relatief het kortst: van 15 december tot en met 7 januari.
Meer informatie is te vinden op de site van This is Eindhoven

5. Vrijthof, Maastricht

In de categorie ‘prachtig plaatje’ mag zeker ook de schaatsbaan op het Vrijthof niet ontbreken. De baan is maar liefst 1000m2 groot en is onderdeel van een complete Kerstmarkt. Met andere woorden: een heel leuk (schaats)uitje.
Meer informatie vind je op de site van de Kerstmarkt in Maastricht

Een van de jaarlijkse juweeltjes van Maastricht: de schaatsbaan op het Vrijthof

6. Voor het Kurhaus, Scheveningen

Locatie, locatie, locatie: deze mag er ook zijn! Ook dit jaar wordt er 600m2 steen omgetoverd tot het zogeheten Kurhausplein on Ice, alwaar je tot en met 21 januari elke dag tussen 10.00u en 20.00u terechtkunt voor het betere schaatsplezier. Ook leuk: de 30-meter hoge roetsjbaan naast de schaatsbaan.
Meer informatie: CoolEvent Scheveningen

7. Grote Markt, Groningen

Tot en met zondag 7 januari kun je terecht op bijna 800m2 schaatsplezier op de Grote Markt in het centrum van Groningen, met de Martinitoren en het Stadhuis in je rug. Je kunt er ook – op aanvraag – curling spelen, mocht je die behoefte voelen. Voor de oudere kinderen is er ook een ijshockeycompetitie, waarover je meer leest op de website.

8. Nieuwe Rijn, Leiden

Vanaf 8 december tot en met 7 januari kun je ook in Leiden een lekker winters schaatsgevoel ophalen, en wel op de drijvende ijsbaan op de Nieuwe Rijn. De 650m2 grote schaatsbaan ligt praktisch naast een van de weinige drijvende kerstmarkten van Nederland. Leuk dus voor mama die niet van schaatsen houdt.
Meer informatie: Visit Leiden

9. Goudse IJsbaan, Gouda

Een ‘mooiere’ baan dan andere banen in dit lijstje, want in Gouda kun je rondom het Stadhuis schaatsen, wat maakt voor een mooier parcours. Van 20 december tot en met zondag 14 januari geopend.
Meer informatie: website Goudse IJsbaan

Het Stadhuis van Gouda als mooie middelpunt van de schaatsbaan

10. Schaatsbaan Rotterdam

Niet zo idyllisch als bijvoorbeeld de banen als in Maastricht of Amsterdam, maar wel groot genoeg voor zowel kleintjes (funbaan) als kinderen en tieners die al goed uit de voeten kunnen op de schaats en op de 400-meter baan de nodige meters willen afleggen. Af en toe is er kritiek dat de baan te druk is, maar het feit dat ‘ie overdekt is, maakt wel dat het wat minder koud is. Elke dag open tot 22u.
Meer informatie op de website van de Schaatsbaan Rotterdam

Op alle banen zijn hulpstukken beschikbaar voor beginners, al dan niet tegen betaling en vaak ‘zolang de voorraad strekt’.

We hebben ons in dit lijstje vooral gericht op grote steden, maar natuurlijk zijn er in andere en minder grote steden vast nog een heleboel schaatsjuweeltjes te vinden. Ken jij een bijzonder leuke schaatsbaan die zonder meer aan dit lijstje moet worden toegevoegd? Laat het ons weten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 x dit zijn de leukste schaatsbanen in Nederland
Sluiten