Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 7 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Scheer je je schaamhaar? Dan heb je meer kans op soa’s

In driehoekjes of triangles, een Hollywoodse sphynx of een mooie Braziliaanse landingsbaan: denk je hygiënisch bezig te zijn door je schaamhaar te scheren, doe je feitelijk het tegenovergestelde. Wie zijn of haar – inderdaad, het gaat om mannen én vrouwen – schaamhaar regelmatig scheert, loopt een groter risico om met name herpes en syfilis op te lopen.

Zo luidt de conclusie van recent onderzoek van de Universiteit van Californië, waaraan ruim 7.500 mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar meededen. Van alle deelnemers werden de scheergewoonten, hun seksleven en soa-verleden onder de loep genomen – letterlijk en figuurlijk. Het resultaat liegt er niet om: bij ondervraagden die wel hun schaamhaar afschoren, lag de kans op een soa maar liefst 80 procent hoger dan bij deelnemers die dat nog nooit hadden gedaan.

LEES OOK: 6 dingen die je dus nooit moet doen voor je seks gaat hebben

Fanatieke scheerders zijn vaak ook fanatieke seksers

Fanatieke scheerders bleken vaker seksueel actiever en hadden over het algemeen meerdere bedpartners. Logisch, de meeste mensen met een lange relatie staan niet meer elke avond voor het slapengaan zichzelf nauwkeurig van A tot Z keurig te scheren. En deze mensen hebben sowieso een grotere kans op soa’s zou je zeggen, nog even los van hoe (on)veilig het gedaan wordt, dan mensen die dat met ‘slechts’ één partner doen.

Scheren of niet scheren?

Scheermes + huid = wondjes = virussen en bacteriën

Maar dat is dus te kort door de schaambocht, want het is niet alleen het wisselende, al dan niet (on)veilige contact dat soa’s uitlokt. Het scheermesje is net zo’n boosdoener, want scheren veroorzaakt kleine wondjes, waardoor virussen en bacteriën makkelijker de kans krijgen zich in het lichaam te ‘nestelen’. Afhankelijk van hoe vaak er geschoren wordt – variërend van ‘dagelijks bijpunten’ tot ‘zeker twaalf keer per jaar compleet kaal’ kan het verhoogde risico op herpes en syfilis oplopen tot 3,5 tot 4 keer zoveel kans.

De moraal van het verhaal: wie mooi wil zijn hoeft niet per se pijn te lijden, maar er is wel meer kans dat je een soa krijgt.

Feit: Vrouwen die vaker seks hebben, hebben een beter geheugen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Scheer je je schaamhaar? Dan heb je meer kans op soa’s
Sluiten