Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 1 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Schermgebruik onder peuters: kies voor de juiste apps en tijdslimiet

Soms is het een uitkomst om je kind even zoet te houden met een vrolijk filmpje of spelletje op de tablet. En het is bijna bizar om te zien hoe snel kinderen (lees: baby’s) de kunst van het swipen oppakken. Maar al die schermen blijken best wat invloed te hebben op de spraakontwikkeling, blijkt uit weer een recent onderzoek.
Nog maar 2 jaar geleden gebruikte 45 procent van de kinderen al voor hun eerste verjaardag een tablet, schreef het NRC.

Onderzoeken

En daarmee komen er ook steeds vaker onderzoeken naar buiten over kinderen en het gebruik van tablets. Zo zou het de slaap van kinderen absoluut niet bevorderen. En nu is er een nieuw Amerikaans onderzoek dat zegt dat met elke 30 minuten dat een kind naar een tablet of telefoon kijkt, het risico op vertraging in de spraakontwikkeling met 50 procent toeneemt.

De onderzoekers bestudeerden gedurende drie jaar 894 kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar. Na anderhalf jaar bleek dat 20 procent van de kinderen gemiddeld 28 minuten per dag naar een mobiel scherm keek.

Hoe meer schermtijd, hoe meer kans op vertraging

Met een bepaalde techniek kwamen de onderzoekers erachter dat hoe meer een kind naar een mobiel scherm keek, hoe meer vertraging het had in zijn spraakontwikkeling en zichzelf uiten. Daaruit kwam de conclusie dat voor elke 30 minuten screen time een kind 49 procent meer kans heeft om vertraging op te lopen in zijn spraak en uitdrukking.

Ook de Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog dr. Jenny Radesky zegt dat tablets een rem op de emotionele ontwikkeling van kinderen vormen. ‘Ze hebben meer moeite om hun gevoelens te reguleren, omdat er minder menselijk contact is.’

Niet normaal

Dr. Catherine Birken, hoofd van het onderzoeksteam, zegt dat hoewel er richtlijnen zijn om beeldschermtijd te beperken, ‘we denken dat het gebruik van smartphones en tablets niet zoveel kwaad kan. Dat het juist steeds normaler wordt. Maar dat is het absoluut niet.’ Ze pleit er zelfs voor dat kinderen jonger dan 1,5 jaar sowieso nog (bijna) niet met schermen in aanraking moeten komen. En ook de Amerikaanse Vereniging voor Kinderartsen (AAP) houdt het bij geen tablet voor kinderen onder de 2 jaar.

Nog een reden om je kind niet te lang achter een tablet of ander scherm te laten zitten: het is slecht voor de ogen. Als het langdurig achter een beeldscherm zit, kan dat bijziendheid veroorzaken, aldus een recente Nederlandse studie van het Erasmus MC.

Fijne motoriek

Ander onderzoek beweert dat het wel goed voor de fijne motoriek blijkt te zijn. Kinderen tot drie jaar die af en toe zouden met een tablet spelen hun fijne motoriek iets sneller ontwikkelen. Onderzoek uit de jaren negentig liet zien dat een touchscreen als bedieningsvorm goed aansluit bij de ontwikkeling van kleine kinderen; het geeft ze een gevoel van controle. Dit kan ze later ook helpen in hun creativiteit.

Juiste apps

Het belangrijkste is vooral dat een kind niet teveel met schermen en met de juiste apps bezig is. Clown Bumba en Bob de Bouwer hebben geen positief effect, maar educatieve apps kunnen wel bijdragen aan de ontwikkeling. Met de juiste dagelijkse dosering – eerst een kwartiertje, later een halfuurtje – en de geschikte apps kunnen tablets vanaf 1,5 jaar niet al te veel kwaad, zegt hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken tegen NRC. ‘Een goede app kan een verrijking zijn voor een kind.’ Hij wijst erop dat zorgen over de mogelijk schadelijke impact van elektronica niet nieuw zijn. ‘Vijftien jaar geleden waren er zorgen over de Telekids-generatie die urenlang achter de tv zat. Die kinderen van toen zijn nu mijn studenten. Ik kan je vertellen dat ze prima functioneren.’

Nikken raadt apps met rolmodellen aan. Zoals Dora The Explorer of Jop gaat naar school, gericht op kinderen die bijna naar de basisschool gaan.

Remco Pijpers van Mijn Kind Online is fan van de apps van de Zweedse appstudio Toca Boca. Het tempo ligt niet te hoog en de kleuren zijn niet te fel (3-8 jaar).

Somoiso is de Nederlandse Toca Boca, twee keer prijswinnaar voor de beste app voor kinderen tot 6 jaar. Eén daarvan is Heksje & Willem, een interactief prentenboek over wie Heksje nou steeds wakker houdt.

Is mijn baby verslaafd aan de iPad?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent, NRC

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Schermgebruik onder peuters: kies voor de juiste apps en tijdslimiet
Sluiten