Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Kids 5 okt 2019

Hoeveel schermtijd is slecht voor kids? Hierom wordt je niks wijzer van alle onderzoeken

Kijken naar een scherm is slecht voor ons en onze kinderen. Nee wacht, het kan toch geen kwaad. Oh, het is toch wel slecht. Maar niet heel erg.

Wie een beetje onderzoek probeert te doen naar hoe veel schermtijd voor ons en onze kinderen slecht is, komt waarschijnlijk tot deze verwarrende conclusie. Dit komt doordat ‘schermtijd’ een grote verzamelnaam is voor iets dat eigenlijk niet is te vatten onder een naam. En dit is waarom.

Onderzoek naar schermtijd: blijf kritisch

Kinderen brengen steeds meer tijd door kijkend naar een scherm. Dat is een gegeven. In de laatste jaren is het gemiddeld aantal uur schermtijd exponentieel gestegen. Het lezen van dit soort cijfers is altijd een beetje schrikken, maar roept ook vragen op.

Verschillende onderzoeken geven je verschillende antwoorden. De hoofdrolspeler in de meeste onderzoeken naar de effecten van schermtijd op kinderen, is de tijd zelf. Er komt vaak minder duidelijk in deze onderzoeken (en het nieuws er over) naar voren, wát zich afspeelt op het scherm. Wordt de schermtijd bijvoorbeeld gevuld met het spelen van een game? En zo ja, wat voor game? Deze kan bijvoorbeeld puur voor vermaak zijn. Maar kan net zo goed een educatief spel zijn.

De activiteit is dus belangrijk om mee te nemen in je oordeel over of veel schermtijd goed of slecht is voor je kind.

schermtijd
Photo by Igor Starkov (Bron: Unsplash)

De balans tussen tijd en kwaliteit

Ouders zijn vaak niet blij wanneer hun kind uren lang aan het gamen is en daardoor minder buiten speelt. Dit is natuurlijk een terechte zorg. Wat we niet moeten vergeten is dat de iPad en onze smartphone voor zo veel verschillende dingen gebruikt kan worden. Waar het ene kind 4 uur lang aan het gamen is, is de ander dat zelfde tijdbestek iets digitaal aan het tekenen, aan het chatten met vrienden, Instagram aan het bekijken en aan het Googelen voor huiswerk antwoorden.

Veel onderzoeken en ouders benaderen deze compleet verschillende gebruiken van het scherm en het internet, als hetzelfde ding. Het punt is dat onze digitale apparaten voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. Dat maakt het lastig om het label ‘goed’ of ‘slecht’ aan een X aantal uur schermtijd per dag te hangen.

schermtijd
Photo by Gaelle Marcel (Bron: Unsplash)

Iedere ouder maakt zelf de keuze hoe om te gaan met tablets, smartphones en andere digitale apparaten als onderdeel van de opvoeding. Welke keuzes je daarin ook maakt, belangrijk blijft om te zorgen voor een goede nachtrust en een lekker ontbijtje om de dag mee te beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoeveel schermtijd is slecht voor kids? Hierom wordt je niks wijzer van alle onderzoeken
Sluiten