Redactie
Redactie Opvoeden 15 augustus 2017

Newsflash: beeldschermtijd is helemaal niet slecht voor kinderen – ze kunnen er zelfs de wereld mee redden

We worden doodgegooid met adviezen om schermtijd voor kinderen te beperken. Kinderen die veel in de weer zijn met een tablet zouden achterblijven in hun motorische ontwikkeling, slechter slapen en zich minder goed kunnen concentreren. ‘Onzin’, roept het voormalige hoofd van de Britse Inlichtingendienst. Sterker nog: kinderen die veel schermtijd krijgen, kunnen later nog wel eens de wereld gaan redden.

Méér, méér, méér!

De context waarin Robert Hannigan, het ex-hoofd van de Government Communications Headquarters (GCHQ) dit zegt is interessant: hij meent dat Groot-Brittannië zich in de toekomst beter kan beschermen tegen cybercrime als kinderen vandaag de dag meer op tablets mogen spelen. Hij roept daarom Britse ouders met klem op hun kinderen vooral aan te moedigen meer bezig te zijn met hun tablet ‘om het land te redden’.

Fysieke én digitale vaardigheden

Meneer heeft het uiteraard niet over Paw Patrol en Peppa Pig-marathons voor peuters of zich opmakende modemeisjes op YouTube, maar hij doelt vooral op jongeren die volgens hem naast de fysieke wereld, ook de digitale wereld goed zouden moeten ontdekken. De tijd waarin we leven vraagt om vaardigheden die ons in beide werelden staande houdt, zo luidt de gedachte.

Robert legt uit dat een land als Engeland flink achterloopt als het gaat om die benodigde digitale vaardigheden, zeker vergeleken met andere landen. De komende decennia is er een grote behoefte aan kinderen die de digitale wereld goed begrijpen en in staat zijn hier goed in te navigeren. Volgens hem geldt dit trouwens niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders.

Gemiddeld 15 uur schermtijd per week

Even voor de beeldvorming: onderzoek wijst uit dat kinderen tussen 5 en 15 jaar op dit moment gemiddeld 15 uur per week online besteden. Ook als dat meer zou zijn, is dat volgens de Britse ervaringsdeskundige helemaal niet erg. ‘Het idee dat tijd die kinderen online besteden “verloren tijd” zou zijn is volledig achterhaald,’ vindt hij. ‘Het is vooral dat ouders er bang voor zijn dat dat zo is.’

Tot slot: let wel op de ogen van je kind en of die niet al te vierkant worden van al die schermtijd. Feit is dat er wel degelijk een relatie bestaat tussen veel naar iets kijken wat dichtbij is en bijziendheid.

7 effecten van te veel schermtijd

The Guardian

Reageer op artikel:
Newsflash: beeldschermtijd is helemaal niet slecht voor kinderen – ze kunnen er zelfs de wereld mee redden
Sluiten