Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Baby groei en ontwikkeling 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Schermtijd voor baby’s kan ontwikkelingsvertragingen veroorzaken, volgens nieuw onderzoek

Veel ouders zetten weleens een schermpje in om de kinderen zoet te houden, hoe klein ze ook zijn. Toch heerst ook bij veel van hen de vraag; hoe erg is die schermtijd voor mijn baby?

Een recente studie, gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association Pediatrics, heeft onlangs hun bevindingen onthuld over de impact van schermtijd op de ontwikkeling van baby’s.

Onderzoek naar schermtijd voor baby’s en ontwikkelingsvertragingen

Het onderzoek toont aan dat éénjarigen die meer dan vier uur per dag aan schermtijd werden blootgesteld, ontwikkelingsvertragingen in communicatie- en probleemoplossingsvaardigheden vertoonden op de leeftijd van 2 en 4 jaar.

Het onderzoek vond ook dat éénjarigen die meer schermtijd kregen dan hun leeftijdsgenoten, vertragingen vertoonden op het gebied van fijne motorische vaardigheden en persoonlijke en sociale vaardigheden op de leeftijd van 2 jaar. Maar deze vertragingen leken op de leeftijd van 4 jaar te verdwijnen.

Face-to-face interactie

Volgens David J. Lewkowicz, een ontwikkelingspsycholoog aan het Yale Child Study Center, is face-to-face interactie tussen ouders en hun kinderen cruciaal, zo zegt hij tegen the New York Times. Met face-to-face interactie geef je jouw kind namelijk veel meer informatie mee dan dat een scherm kan doen. Denk hierbij aan inzicht in gezichtsuitdrukkingen, bepaalde woorden, toonhoogte en vooral: interactie. Allemaal elementen die bijdragen aan taalbegrip.

Lewkowicz benadrukt dat deze waardevolle interactie niet plaatsvindt wanneer een kind voor een scherm zit.

Het onderzoek

Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers in Japan, analyseerde gegevens van bijna 8.000 jonge kinderen en ontdekte dat baby’s die meer schermtijd kregen, vaak afkomstig waren van jonge, minder welgestelde moeders met lagere opleidingsniveaus en moeders die worstelden met postpartumdepressie. Opvallend was de “dosis-respons associatie” tussen schermtijd en ontwikkelingsvertragingen: hoe meer schermtijd baby’s kregen, hoe groter de kans op vertragingen in hun ontwikkeling.

Meer schermtijd, meer vertraging

Het belangrijkste inzicht uit deze studie is dat er een verband bestaat tussen meer schermtijd en vertragingen in de ontwikkeling. Deskundigen denken dat dit kan worden verklaard door het feit dat face-to-face interactie van onschatbare waarde is voor jonge kinderen.

Het advies van Lewkowicz is overigens niet om alle schermtijd volledig te vermijden, aangezien dit vaak onpraktisch is. Schermtijd moet echter wel met mate worden gebruikt, met een zwaar accent op echte sociale interactie.

Dilemma: ‘Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit loslaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme