Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten 23 mrt 2016

Schijf van vijf ingewikkeld? Dit ezelsbruggetje zorgt voor een gezond bordje!

Wat mij betreft is de Schijf van vijf een goede poging van het voedingscentrum om – hoewel enigszins vertraagd – met een antwoord te komen in het inmiddels ontstane OERWOUD aan informatie over gezonde voeding. Het voedingscentrum is er namelijk niet alleen voor de health freaks en foodies. Het is er ook voor de mensen die nog heel ver afstaan van een gezond eetpatroon. En stel zij volgen deze schijf als leidraad… dan zetten ze wel wat stappen in de goede richting.

Ik ben altijd meer van kijken wat er positief is, wat er wél gebeurt en kan. Ik richt mijn energie dan liever op het inspireren van mensen hoe ze in vredesnaam meer peulvruchten gaan toevoegen in hun dagelijkse eetpatroon. Neemt niet weg dat ik bij sommige adviezen wel alsnog mijn vraagtekens zet. Zachte ‘smeer- en bereidingsvetten’ zou ik niet snel adviseren. Relatief veel zuivel ook niet. Hierdoor blijf je je nog steeds afvragen in hoeverre de industrie alsnog een vinger in de pap heeft en dat vind ik jammer. Maar laten we het erop houden – hoe saai misschien ook – dat het voor de gemiddelde Nederlander een goede stap in de richting is!

De Easy Peasy-way

De meeste ouders hebben geen tijd om tot op de gram uit te rekenen of hun kroost wel voldoende vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt. In ons tweede kookboek Easy Peasy Family vertellen we daarom wat je ongeveer per dag nodig hebt en hebben we een gemakkelijk ezelsbruggetje gemaakt: de Easy Peasy plate rule. Oftewel: hoe vul je een zo gezond mogelijk bordje?

We hebben een hele simpele variant: 50% van je bord is voor de groenten, 25% voor koolhydraten en 25% voor eiwitten. En we hebben een wat meer uitgewerkte versie. Vul je het bordje van je kleine man of vrouw globaal volgens deze richtlijn, dan ben je al een heel eind met die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen!

Ga jij dit handigheidje gebruiken? Reageer via onze Facebook.

Zijn jouw kinderen moeilijke eters? Dan zullen deze tien tips je sowieso helpen >

bluebelle.nl: online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy & Easy Peasy Family.

Reageer op artikel:
Schijf van vijf ingewikkeld? Dit ezelsbruggetje zorgt voor een gezond bordje!
Sluiten