Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Tips & Tricks 19 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Iehh!! Na het lezen van dit hoef je nooit meer een schijfje citroen in je drankje

Nu het steeds lekkerder weer wordt, stromen de terrassen voller en voller. Groot gelijk, want er is niks lekkerders dan een lekker fris drankje drinken in de zon op het terras. Een beetje mensen kijken en volop genieten van het weer. Er zijn heel wat frisse drankjes die af worden getopt met een schijfje citroen of limoen.

Heerlijk, zou je denken. Maar na het lezen van dit artikel denk je wel twee keer na voor je geniet van een schijfje fruit in je drankje. En wel hierom:

Smerig

Deze stukken fruit zijn namelijk behoorlijk smerig. Bijna zeventig(!) procent van dit soort schijfjes fruit in restaurants en bars bevatten heel wat bacteriën. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar hoe smerig zo’n schijfje citroen (die je vaak ongevraagd in je drankje krijgt) nou eigenlijk is. Ik kan je vertellen, de uitkomst is best shocking. Zo kwam uit een onderzoek van 2007 naar voren dat bijna zeventig procent van dit soort fruit bacteriën bevatten. Wat niet alleen vies is, maar waardoor je ook nog eens allerlei ziektes kunt krijgen.

Dat onderzoek bestond uit 43 restaurantbezoeken, waarbij het vlees en de schil van 76 citroenen bekeken waren. De schijfjes werden direct na het serveren uit het glas gehaald, nog voor de klant het had aangeraakt. Op én in de citroenen zaten micro-organismen, afkomstig van de handen van keukenpersoneel of bediend persoonlijk. Sterker nog, deze micro-organismen waren afkomstig van de handen die eerder rauw vlees of andere producten hebben aangeraakt. Ehhh, niet zo fris dus.

LEES OOK: Lekker eitje als ontbijt? Waarom je beter een wit eitje kunt nemen in plaats van een bruine

Om het nog erger te maken: uit weer andere onderzoeken kwam naar voren dat de helft van de onderzochte schijfjes besmet was met resten van menselijke uitwerpselen. Darmbacteriën, huidcellen, stafylokokken en zelfs candida (een schimmel die normaal alleen in de vagina voorkomt) werden aangetroffen.

Niet zo gek natuurlijk, verschillende mensen raken het fruit aan, snijden het, doen het vervolgens in een grotere glas of bak, om op een later moment het schijfje te pakken en in ee drankje te stoppen (als dat al dezelfde persoon is). Je raadt het al, het is niet zo gek dat fruitschijfjes vies worden.

LEES OOK: Cola drinken tegen buikpijn: helpt dat nou echt of is het een fabel?

De volgende keer dus even goed nadenken of je wel (ongevraagd) een citroentje in je drankje wil.. Je kunt natuurlijk altijd nog pure alcohol bestellen in plaats van een mixdrankje, dan worden de bacteriën gelijk gedood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme