Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 30 aug 2018

Back to school! Zo zorg je dat je kind goed van start gaat

De zomervakantie is dan toch écht bijna ten einde voor onze kids. Back to reality kan voor de kleintjes alles behalve makkelijk zijn.

Als een belangrijke tijd voor je kind om vrienden te maken, vaardigheden te ontwikkelen en te leren wat je van de grote school kunt verwachten, wil je ook vooral dat zijn ervaring op school leuk en nuttig is. Zo zorg je ervoor dat je kleine goed van start gaat:

1. Bespreek het van tevoren

Kinderen reageren beter op een verandering wanneer ze er eerst bewust van worden gemaakt en weten wat ze kunnen verwachten. Praat in de aanloop op een positieve manier over de overgang huis naar school of van de ene klas naar de andere. Beschrijf de nieuwe dingen die ze allemaal gaan meemaken tot in detail. Jonge kids zijn immers visueel ingesteld. Het zal je kind voldoende aandacht geven om hem vragen te laten stellen en zijn angsten te laten rusten. Zorg er tegelijkertijd voor dat je niet al te over-the-top praat over de verandering – je wilt dat ze worden voorbereid, maar je wilt hem niet bang maken.

2. Raak vertrouwd met de nieuwe omgeving

Het is misschien wat voor de hand liggend, maar niet minder essentieel. De meeste scholen hebben oriëntatiedagen waar je rond kunt kijken, de leidsters kunt ontmoeten en vertrouwd kunt raken met de omgeving. Als dat niet het geval is, kun je ook best vragen om een persoonlijke rondleiding. Neem je kleine vooral mee, want het zal zorgen dat je kind met meer vertrouwen en minder stressvol de eerste dag begint.

Heeft je kind er moeite mee als je hem naar de opvang brengt? Deze tips helpen je!

3. Zorg dat je je kind erbij betrekt

Moedig je kind mee om ook deel te nemen aan alle voorbereidingen. Hij kan bijvoorbeeld zijn outfit uitkiezen om te dragen op de eerste dag, of het uitkiezen van een nieuwe rugzak en lunchtrommel.

4. Wees consistent met andere routines

Terwijl je kind zich aanpast aan het nieuwe schoolleven, is het belangrijk om de rest van zijn routines stabiel te houden, zodat hij niet wordt ‘overbelast’. Probeer de wegbreng- en ophaaltijden hetzelfde te houden en begin niet aan naschoolse activiteiten als je kleintje nog druk bezig is met wennen.

5. Voorbereiding is de key om stress te minimaliseren

‘s Ochtends in het bijzonder kan behoorlijk lastig zijn om iedereen de deur uit te krijgen – op tijd. Zorg dat je van tevoren alles al hebt wat je kleine nodig heeft, zoals bijvoorbeeld zijn lunchtrommeltje. Het is een goed idee om een ochtendroutine te creëren, laat je kleine bijvoorbeeld zichzelf aankleden, waarna jij hem helpt zijn tanden te poetsen. Zo creëer je minder chaos en weet je kind wat hij van zijn dag kan verwachten.

Reageer op artikel:
Back to school! Zo zorg je dat je kind goed van start gaat
Sluiten