Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 15 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Zo kun je je kleine voorbereiden voor zijn schooltijd

Kleine kinderen zijn energieke en nieuwsgierige ontdekkingsreizigers. Breekt de eerste schooldag van je kind al bijna aan? Of dat nou de opvang, peuterspeelzaal of de kleuterklas is: je wilt ze toch enigszins voorbereiden.

Dit zijn zeven mijlpalen die je kleine aanvinkt tijdens hun tijd op een school, en zo kun je ze voorbereiden:

1. Vertel een simpel verhaal

Of het nou gaat over wat er vandaag in het park is gebeurd, of uitleggen hoe de hond in de tuin speelde: met behulp van taal in een sociale omgeving hun wereld te delen en te laten begrijpen is een goed teken van voorbereiding op welke school dan ook.

‘Verhalen ontwikkelen niet alleen de geletterdheid van kinderen; ze brengen waarden, overtuigingen, attitudes en sociale normen over, die op hun beurt weer de percepties van de realiteit van kinderen vormen,’ zegt Peggy Albers, professor in taal- en alfabetiseringseducatie.

Tip: neem aan de eettafel om de beurt een moment om te vertellen wat je vandaag hebt beleefd. Stel veel vragen om je kind aan te moedigen zijn verhaal tot leven te brengen en zijn taal verder te ontwikkelen. Maak er een dagelijkse gewoonte van.

2. Speel simpele spelletjes

Spelen met en naast anderen – of dat nou een-op-een of in groepen is –  stelt je kind in staat vaardigheden te ontwikkelen die hen helpt om relaties te onderhouden. Dit soort spellen helpt een kind zich goed te voelen over zichzelf en biedt meer gestructureerde mogelijkheden voor zelfexpressie, creativiteit, probleemoplossing, communicatie en onderhandeling.

Tip: speel samen een eenvoudig ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Je zou dingen kunnen kiezen op kleur of vorm, en zorg ervoor dat je goede sportiviteit modelleert als je om beurten speelt: gok het antwoord, moedig aan en win of verlies.

3. Begrijp eenvoudige routines

Het dagelijks leven zit vol vertrouwde patronen die ons helpen tijd, taken en de orde van de dag te helpen navigeren. Kinderen zijn kleine minnaars van routines en het observeren van deze vertrouwde routines biedt grenzen en helpt je kind zijn dag te voorspellen. Bewustwording van routines helpt je kind zich klaar te stomen voor school.

Tip: help je kind de patronen te herkennen die structuur bieden aan zijn dag – en noteer ze samen om elke keer een taak te illustreren. Dit kan je helpen het ritme van hun dag op een school op een vertrouwde manier in te kaderen – wat een goede manier is om zich meer op hun gemak en voorbereid te voelen.

4. Houd een potlood tussen duim en vingers

Op de kleuterschool of wanneer een kind in ieder geval de leeftijd van 4 heeft bereikt, beginnen ze een potlood of krijtje goed vast te houden. De juiste grip onder de knie krijgen kan wat tijd vergen. Vanaf het moment dat ze het kunnen, zullen ze nauwkeuriger gaan tekenen en en schrijven.

Tip: help je kind zijn greep te verfijnen door ze geschikt tekengereedschap voor die leeftijd te geven. Andere activiteiten, zoals spelen met Lego en ingrediënten in mengbakken doen, zijn allemaal uitstekende fijne activiteiten die de schrijfvaardigheden ook helpen bevorderen.

Wanneer peuters over het algemeen eenvoudige zinnen kunnen zeggen

5. Lees een boek

Onderzoek leert ons dat het leren van alfabetiseringsvaardigheden op zeer jonge leeftijd ervoor kan zorgen dat je kind een voorsprong heeft. Boeken kunnen kinderen helpen hun eigen leven te begrijpen, spannende avonturen mee te maken en hen interessante nieuwe dingen leren. Samen lezen leidt tot verbeeldingskracht, biedt mogelijkheden om frisse ideeën te ontdekken en is een gezellige manier van quality time.

Tip: Leen geschikte boeken van de bibliotheek en laat je kind het verhaal sturen – en de pagina’s omslaan. Wetenschap zegt hoe eerder je begint, hoe beter.

6. Het herkennen van kleuren en vormen

Je kind hoeft niet alle vormen en kleuren te kennen wanneer hij begint op school. Kinderen zijn als kleine sponzen als het gaat om leermogelijkheden en kleuren en vormen helpen hen om visuele informatie te categoriseren, patronen te herkennen en verbindingen tussen objecten te maken.

Tip: zoek kleuren en vormen op als je samen op stap bent. Als je bijvoorbeeld samen naar de markt gaat, wijs alles aan wat rood is of let op alle ronde dingen als je in het park bent (en zeg dit ook).

7. Tellen met betekenis

Sommige kinderen kunnen al tot tien tellen wanneer ze naar school gaan en anderen nemen hun tijd. Kinderen leren wanneer ze klaar zijn voor ontwikkeling en verbinden de woorden met de objecten die ze tellen in hun eigen tempo.

Tip: hoeveel sokken zitten er in de wasmand? Hoeveel eieren moeten er in de cake? Zoek leuke manieren om samen te tellen terwijl je je dag doorloopt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme