Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kids 6 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Wil je weten hoe de schooldag van je kind was? Met deze tips en vragen kom je erachter

De meeste kids geven als antwoord op de vraag hoe hun dag op school was: ‘goed’ of ‘leuk’ of ‘stom’, om vervolgens in hun eigen spel op te gaan. Terwijl jij natuurlijk wilt weten wat je kindje heeft gedaan, met wie, wat hij heeft geleerd en hoe het echt was.

Met de volgende tips en vragen krijg je al een beter beeld van de schooldag van je kind dan alleen maar ‘goed’.

1. Geef je kind de ruimte

Waarschijnlijk is je mini moe van de hele dag op school en heeft hij geen zin om meteen met je te gaan praten over zijn dag. Geef hem dan ook even de ruimte om zijn eigen ding te doen en pak later een momentje voor wat vragen.

2. Stel open vragen

Als je vraagt: ‘Hoe was het op school?’, dan voldoet voor je kind een antwoord als ‘goed’. Maar jij hebt daar eigenlijk helemaal niets aan, dus stel open vragen. Denk aan: ‘Met wie heb je gespeeld vandaag?’, ‘Hebben jullie gerekend of spelling geleerd?’, ‘Wie heeft verhalen verteld in de kring en heb je zelf een verhaal verteld?’, ‘Wie had een leuk verhaal te vertellen en waar ging dat over?’.

Meer inspiratie nodig? JM Ouders stelde een lijstje met 25 alternatieve vragen op.

3. Tijdens het eten

Het avondeten is een mooi moment om vragen te stellen aan je kids over de schooldag. Ze zitten allemaal aan tafel en hebben behalve het eten geen andere afleiding. Ga ze een voor een af en vraag ze wat het leukste moment van de dag was en wat het stomste moment was. Je kan hier zelf natuurlijk ook antwoord op geven.

4. Krijg meer te weten over klasgenoten

Je wilt graag dat je kind het naar zijn zin heeft in de klas en dat hij leuke vriendjes heeft. Vraag daarom naast wie hij zat in de kring en met wie hij speelt in de pauze. Wie grappig is, wie niet aardig doet, wie hij lief vindt enzovoorts.

5. En over de juf of meester

Natuurlijk ook leuk om te weten wat je kindje van zijn juf of meester vindt. Stel daarom vragen als ‘Wat heeft de juf/meester vandaag aan je geleerd?’, ‘Heeft de juf/meester nog iets liefs gedaan vandaag?’ en ‘Wat vind je leuk en minder leuk aan de juf/meester?’

6. Voor het slapengaan

Sommige kindjes vinden het juist fijn om voor het slapen gaan de schooldag nog even door te nemen. Dit is ook een goed moment om wat open vragen te stellen, maar let op dat je kind er niet juist overprikkeld door raakt en niet meer kan slapen of gaat dromen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wil je weten hoe de schooldag van je kind was? Met deze tips en vragen kom je erachter
Sluiten