Kinderen die om deze tijd op school beginnen zijn volgens onderzoek veel gezonder
In Nederland starten de schooltijden van basisscholen rond half negen, maar kan dit nog wel eens uitlopen tot negen uur. Op de middelbare scholen beginnen kinderen stipt om half negen. Toch is dit tijdstip voor het natuurlijke ritme van kinderen helemaal geen goede starttijd.
Vooral als kinderen richting de puberteit gaan en later op de avond pas slapen, verstoort een vroege start op school het ritme. Waar ze vroeger rond zevenen al enthousiast uit bed sprongen, is het nu steeds moeilijker om ‘s ochtends vroeg hun bed uit te komen. Onderzoek toont aan dat latere begintijden beter samengaan met de natuurlijke ritmes van kinderen.
LEES OOK: Forest School is precies wat we in Nederland nodig hebben (en dit is wat het inhoudt)
Meer slaap nodig
Onderzoek toont aan dat tieners nog steeds 8,5 tot 9,25 uur slaap nodig hebben. Met scholen die al vroeg beginnen is dit bijna onmogelijk. Tenzij je tiener al om 21.00 met de ogen dicht in bed ligt. Maar als ze ouder worden veranderen hun hersenen ook, waardoor ze moeilijker in slaap vallen. Ook is er natuurlijk tijd nodig voor huiswerk, sport en een beetje niksen. De perfecte starttijd ligt dus uiteindelijk rond half tien. Een uur later dan nu. Dit uur zou een hoop voordelen opleveren voor de gezondheid van onze kinderen.
LEES OOK: Dit schema laat zien wat de beste bedtijd is voor je kind
Moeite met opstaan
Het te vroeg starten met onderwijs en dus te weinig slaap krijgen kan flinke gevolgen met zich mee brengen. Naast moeite hebben met opstaan kunnen er nog veel ergere dingen veroorzaakt worden . Onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention en de American Academy of Pediatrics toont aan dat een gebrek aan slaap het risico op depressie, zelfmoord, drugs- en alcoholmisbruik, zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten, en verwardheid bij kinderen verhoogt. Wellicht worden de schooltijden ooit nog aangepast, maar tot nu toe moet je ze toch maar wat vroeger naar bed sturen.