Redactie
Redactie Lifestyle 7 juli 2017

Het geheim van mensen die altijd een schoon huis hebben

Vroeger werd de status van een vrouw en haar gezin grotendeels afgemeten aan of ze een schoon huis had. Gelukkig ligt die tijd ver achter ons, anders zou menig gezin er waarschijnlijk bekaaid afkomen.

De vriend, dochter en ik zijn inmiddels bijna drie weken geleden in ons nieuwe huis getrokken. Gisteren kwamen we erachter dat de stofzuiger het niet doet. Wie het opmerkelijk vindt dat het zo lang geduurd heeft voordat we dat ontdekten, heeft het bij het juiste eind: ik ben niet zo van het schoonmaken. Toch/daarom/desondanks kan ik met een mengeling van bewondering en licht afgrijzen kijken naar mensen die altijd een spic-en-span schoon huis hebben.

Na rondvraag onder drie vriendinnen (2 mét kinderen, 1 zonder) die zonder twijfel in de categorie ‘hoog-effectieve schoonmaaksters’ vallen, hier een aantal geheimen ontrafeld.

1. Iedereen mag (lees: moet) meedoen
De tijd dat alleen vrouwen verantwoordelijk waren voor het huishouden, ligt godzijdank al een paar decennia achter ons. En daar weten moderne schoonmaak-koninginnen uitermate goed gebruik van te maken door iedereen een eigen huishoudelijke taak te geven. Kind 1 is verantwoordelijk voor het water geven van planten en het tweedaagse doekje over de vensterbanken, terwijl kind 2 elke twee dagen de slaapkamers stofzuigt. Wie meerdere kinderen heeft, heeft een blinkend schoon huis. Wie hierna door de kinderen heen is, wijst de rest van de klusjes toe aan de levenspartner. Aan het eind van de week krijgt iedereen een kleine edoch liefdevolle beloning én een extra taak voor de week erna.

Lekker dan: mannen zorgen voor 7 uur extra schoonmaken per week

2. Schoonmakende mensen gaan efficiënt met hun tijd om
Waar ik tijdens het wachten tot de kip klaar is uit de oven lummelend door m’n tijdlijn scroll of op de iPad van de Peppa Pig-kijkende dochter op repeat zet, wast de schoonmaakprinses in die tijd alvast de snijplank af of veegt ze alvast met een doekje over het aanrecht. Of erger nog: ze wast alvast alles af wat tot dan toe vies geworden is in het kookproces.

3. Kleine beetjes maken een grote hoop
Of juist niet, in dit geval. Waar ik ‘s morgens naar het huis kijk en denk: ‘moet dit allemaal vandaag?’, is het – logisch – slimmer om elke dag een kwartiertje (vooruit, een half uur max) te besteden aan een huishoudelijk hygiënisch taakje. Dus tussen de bedrijven door (in praktijk vaak nadat de kinderen op bed liggen) even de stofzuiger door de woonkamer, de ramen in de slaapkamer lappen, een paar shirts strijken of iets anders gezelligs in die categorie doen, maakt dat je niet eindigt zoals ik.

Niet schrikken: zoveel bacteriën zitten er in je handdoeken en beddengoed

4. Ze maken er een leuke activiteit van
Hoe ze dat precies doen varieert per huishouden, maar meestal heeft een fijne playlist op Spotify op volume kom-maar-door er veel mee te maken. Om kinderen de lol er van in te laten zien werkt een competitief element vaak sfeerverhogend (en bevorderlijk voor de snelheid, helaas soms minder voor de efficiëntie). O ja, er is ook iets met calorieën, dat schijnt voor sommige mensen ook bij te dragen aan de lol.

Zorg dat je niet eindigt zoals ik

5. Dagelijks voor-het-slapen-gaan-ritueel
Dit vind ik persoonlijk de moeilijkst-te-verteren tip, maar ik snap ook wel dat ‘ie werkt en dat het in de ochtend een wereld van verschil maakt als je voor het slapen gaan in tien minuten nog even de meest in het oog springende rommel uit het zicht werkt. Jassen aan een kapstok hangen, glazen naar de keuken brengen, gedragen kleding in een wasmand of terug in een kast stoppen en doe eens gek, die was die al drie dagen droog hangt te zijn kun je nu best nog even opvouwen. Euh, ja, dat kan inderdaad.

6. If all else fails…
www.ikzoekeenschoonmaakster.nl

Hier ook nog enkele tips: mini-stappenplan om minder tijd kwijt te zijn aan schoonmaken (met optimaal resultaat)

Reageer op artikel:
Het geheim van mensen die altijd een schoon huis hebben
Sluiten