Renée
Renée Work & Life 19 feb 2018

Onderzoek: schoonmaken blijkt net zo ongezond als roken

Je hebt grofweg twee soorten moeders. De ene groep is zo goed in het bijhouden van het huishouden dat ze daar een award voor verdienen. De andere groep is vooral goed in het huishouden als ze nog dertig minuten hebben tot er bezoek komt. Als je tot de laatste categorie hoort mag je in je handen knijpen. Schoonmaken kan volgens onderzoek namelijk net zo ongezond zijn als roken. Hoe zit dat?

Schoonmaken ongezond

Het is helemaal oké als je liever een serie aanzet of een boek leest in plaats van de ramen lapt. Sterker nog, het is nog beter voor je gezondheid ook. Wetenschappers aan de Noorse Universiteit van Bergen deden onderzoek onder 6000 vrouwen. Vrouwen die twintig jaar lang werkten als schoonmaakster en vrouwen die veel schoonmaaksprays gebruikten werden geanalyseerd. De conclusie? De afname van de longfunctie was gelijk aan iemand die in dezelfde periode twintig sigaretten per dag rookten. Twin-tig. Per dag.

LEES OOK: 7 trucs en tips om hem langer spic en span te houden

Astma

Houd je maar vast als je dit resultaat al schokkend vindt. Door de chemicaliën in te ademen liepen de vrouwen ook 43 procent meer kans op astma op. ‘Op de lange termijn tasten schoonmaakmiddelen zeer waarschijnlijk de longen aan’, aldus professor Oistein Svanes. Bovendien is de kans groter dat vrouwen longschade oplopen dan mannen. De academici zagen namelijk geen verschil in de longfunctie van mannen die wel en niet regelmatig schoonmaken.

Nu kan het zijn dat er minder mannen als schoonmaker werken of dat vrouwen simpelweg kwetsbaarder zijn voor de chemicaliën in schoonmaakmiddelen. Maar wat kun je doen om minder chemicaliën te gebruiken? De professor zegt dat een goed schoonmaakdoekje en water voor veel oppervlakten voldoende moeten zijn. Of laat de ramen open en gebruik zo min mogelijk sprays.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: schoonmaken blijkt net zo ongezond als roken
Sluiten