Merel Schut
Merel Schut Gezondheid 7 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Voel jij nog schopjes in je buik ver na de zwangerschap? Dat kan kloppen!

Niet meer zwanger en schopjes in de buik voelen: dat klinkt gek hè? Toch kunnen moeders lang na de geboorte van een kind nog schopjes in de onderbuik voelen. Die zogenaamde fantoomschopjes kan een moeder jaren of zelfs decennia na de zwangerschap en bevalling nog voelen.

Ervaar jij dat fladderende gevoel ook nog weleens?

Niet zwanger en toch schopjes voelen

New Scientist maakte melding van de uitkomsten van het Australische onderzoek. Voor dit onderzoek vulden vrouwen die zwanger waren geweest een online vragenlijst in. Veertig procent van de vrouwen bleek nog schopjes te voelen, zo realistisch alsof ze nog zwanger waren.

De vrouwen omschreven het gevoel in de onderbuik als overtuigende echte schopjes en als een fladderend gevoel. Gemiddeld werden de fantoomschopjes zes tot acht jaar na de bevalling nog gevoeld. Er was zelfs een deelneemster die na 28 jaar nog schopjes in de onderbuik ervoer!

Nostalgisch of verwarrend voor moeders

Het gevoel dat deze schopjes in de buik de vrouwen gaf, liep nogal uiteen. De een kreeg er een nostalgisch gevoel van.  Zo schreef een vrouw: “Toen ik wist dat ik niet nogmaals zwanger was, maakte het me aan het lachen. Het herinnerde me aan het gevoel van zwanger zijn, iets wat ik geweldig vond.”

De schopjes voelden ook ontzettend overtuigend voor de vrouwen. Voor een deelneemster aan het onderzoek voelden de ze zo echt, dat ze een zwangerschapstest deed, ondanks dat haar man een vasectomie had gehad. Een andere deelneemster schreef: ‘Het is dat ik mijn kindje in mijn armen had, anders had ik gedacht dat ik zwanger was.’

Overstuur na een traumatische bevalling

Voor vrouwen die een traumatische bevalling of miskraam achter de rug hadden, of een doodgeboren kindje kregen, waren de schopjes verwarrend. Zij raakten er bijvoorbeeld overstuur van.

Zo schreef een vrouw die na 24 weken was bevallen van een doodgeboren kindje: ‘Het maakte me overstuur dat mijn lichaam mij nog steeds in de maling nam dat ik nog zwanger zou zijn.’ Ze dacht door de fantoomschopjes dat haar lichaam weer herstelde van de zwangerschap, maar ook dat haar kindje misschien nog leefde in haar buik.

Uit het onderzoek is niet gebleken wat de schopjes in de buik na een zwangerschap veroorzaakt. Een psychiater zegt in New Scientist dat het te maken kan hebben met hoe onze hersenen het lichaam ervaren. De hersenen verwachten na de zwangerschap de schopjes nog te voelen.

Wanneer en hoe vaak moet je je baby in je buik voelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme