Melissa Eissens
Melissa Eissens Mind 9 feb 2018

Dit onderzoek bewijst toch maar weer dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars

Wanneer we schrijven over de liefde, gebruiken mannen toch wel erg verschillende woorden dan vrouwen. Het woordgebruik van mannen en vrouwen is de afgelopen vier jaar bestudeerd en hier is het resultaat.

Verschillende talen

Zelfs in de wereld waarin we nu leven, waar homoseksualiteit en genderneutraliteit steeds meer geaccepteerd wordt, spreken mannen en vrouwen nog steeds verschillende talen als ze over de liefde praten. Dat wij, vrouwen, soms echt niets begrijpen van het gedrag van mannen, is geen nieuwtje. Maar ook nu blijkt maar weer dat we daar niet zoveel aan kunnen doen. Dat geldt natuurlijk ook andersom zo.

De liefde geen uitzondering

Misschien zou je denken dat de liefde, hetgeen wat mensen dicht bij elkaar brengt, daar een uitzondering in zou kunnen zijn. Want er is toch maar één taal van de liefde? Nou, wanneer er door mannen of vrouwen wordt geschreven over liefde, dan wordt duidelijk dat diezelfde taal zeker niet hetzelfde is.

Het is heel simpel

Uit het resultaat kun je eigenlijk een ding heel gemakkelijk opmerken: bij het schrijven over liefde, schrijven mannen eerder over seks en vrouwen over het huwelijk. Vrouwen schrijven meer over gevoelens, mannen over acties.

Het onderzoek

De New York Times krijgt het hele jaar door ‘Modern Love-essays’ ingezonden. Dit zijn artikelen die gaan over de liefde die zowel geschreven worden door mannen als vrouwen. Alle artikelen van de laatste vier jaar zijn verzameld. Daaruit zijn de gepubliceerde artikelen geselecteerd en is er gekeken naar het geslacht van de auteur.

LEES OOK: So long, mannen: de hersenen van vrouwen zijn op dit gebied een stuk beter ontwikkeld

Resultaten

Natuurlijk schrijven mannen en vrouwen soms ook over dezelfde dingen. Er is dan ook zeker overlapping te vinden in de woordenkeuzen van mannen en vrouwen. Maar er zijn ook wat interessante en opvallende verschillen die we graag even delen.

Schrijven over familie

Wanneer mannen en vrouwen over families schreven, hadden ze het toch liever over hun eigen geslacht. Mannen gebruikten woorden als ‘vader’, ‘papa’ en zoon’. Terwijl vrouwen ‘moeder’, ‘mama’ en ‘dochter’ gebruikten.

Schrijven over emotie

Wanneer er geschreven wordt over emoties, verdriet of woede is er een duidelijk verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen neigen ertoe actiever te zijn en vrouwen gevoeliger. Mannen gebruiken woorden zoals: bombarderen, slaan en vechten. Vrouwen kiezen sneller voor: haat, woede, kwelling en pijn. Ze gebruiken het woord ‘voelen’ ook veel vaker. Zo schreven vrouwen juist vaak over emoties en proberen mannen dit juist te beperken.

Seks versus liefde

Wat betreft seks en liefde willen mannen en vrouwen beide. Maar toch is seksuele chemie vaker een eerste keuze voor mannen die een relatie aangaan, terwijl nabijheid een belangrijker aspect voor vrouwen is.

Meerdere onderzoeken op dit gebied

Dit is bestudeerd door de New York Times, dus dat wil niet meteen betekenen dat het in alle gevallen en over de hele wereld zo is. Maar toch zijn er wel veel andere onderzoeken verschenen die deze patronen ondersteunen.

Onderzoek ouder en baby van hetzelfde geslacht

In dit onderzoek kwam naar voren dat ouders al voor de geboorte van het kind, al een nauwere relatie hebben met de baby die hetzelfde geslacht heeft. Ze hebben de neiging om meer tijd door te brengen met kinderen van hetzelfde geslacht en hebben meer kans te durven zeggen dat ze een kind van hun eigen geslacht willen. Een rolmodel van een kind is vaak ook een persoon van hetzelfde geslacht.

Onderzoek praten over emoties

Andere studies hebben aangetoond dat vrouwen eerder over emoties praten dan mannen. Dat ouders eerder een groter emotioneel vocabulaire bij meisjes gebruiken en jongens eerder vertellen om niet te huilen. Over het algemeen leren jongens woede uiten, bij meisjes wordt het tegenovergestelde juist aangeraden. Dit is ook terug te zien in de woordenkeus van mannen en vrouwen.

LEES OOK: Als je je kinderen op deze leeftijd hebt gekregen worden ze slimmer (hé, onderzoek zegt het)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Boredpanda

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit onderzoek bewijst toch maar weer dat vrouwen van Venus komen en mannen van Mars
Sluiten