Eva Dusch
Eva Dusch Erop uit 20 mei 2016

Schuif lekker aan! Deze foodfestivals wil je namelijk echt niet missen

Draaiden festivals vroeger vooral om muziek, tegenwoordig worden ze steeds meer thema-gerelateerd. En dat maakt dat er meer foodfestivals zijn dan ooit. Vinden we dat erg? Zeker niet. Dit zijn de leuksten op rij.

Ja, ze zijn allemaal gezellig, kindvriendelijk en om je vingers bij af te likken. Maar het interessante is dat je nu ook duidelijk keuze hebt tussen alleen even een vorkje prikken en gezelligheid of om je ook bewust te verdiepen in (gezond) eten.

[STAP stap=”1″]

Frank en Vrij: het Glutenvrij festival

De eerste van Nederland, ooit. Eerlijk gezegd had dit festival vóór 2016 waarschijnlijk nooit kunnen bestaan en het is slim ingespeeld op de huidige foodtrends en vooral de huidige behoeften van mensen als het gaat om bewust eten. De bedenker van het evenement is de Amsterdamse Nadia Bos, eigenaresse van De Glutenvrije Winkel in Oost. Wat kunnen we verwachten? Zo’n 27 kramen en vier foodtrucks met geheel glutenvrij eten, van taarten en pasta tot falafel, wraps en vers brood. Ook zijn er workshops en lezingen met verschillende foodbloggers.
Waar? Undercurrent, Amsterdam-Noord
Wanneer? 29 mei
Kaarten? Gewone kaarten €12,50, kinderen van 5 t/m 12 jaar €5
Meer weten? Frankenvrijfestival.nl

[STAP stap=”2″]

Nutella Festival (a.k.a. Festella)-

Zoals de naam al verklapt staat dit festival geheel in het teken van het plakkerige chocoladegoedje. Er worden onder andere activiteiten rondom Nutella-pannekoeken en fruitshakes georganiseerd. In totaal zullen er meer dan 100 verschillende manieren van het consumeren van Nutella op het festival uit te proberen zijn. Een waarschuwing is op z’n plek: misselijkheid ligt op de loer.
Waar? Word nog bekend gemaakt via Facebook
Wanneer? 16 juli
Kaarten? €10, late vogels betalen €12
Meer weten? Zie Facebook

[STAP stap=”3″]

Butcher’s Heaven

Carnivoren, verenigt u! Want wat anders kan dit zijn dan vlees, vlees en nog eens vlees. Zie het als een mega grote bbq met je beste vrienden. Een idee van de Nederlandse tv-kok Julius Jaspers, dat hij bedacht toen hij vorig jaar op een soortgelijk festival rondliep in London. Tijdens het tweedaagse festival zijn ruim 25 chefs en hun teams aan het werk om de meest lekkere gerechten in elkaar te draaien met allerlei soorten vlees. Ook worden er demonstraties gegeven hoe vlees perfect te bereiden. Waarschijnlijk zullen vooral mannen hiervoor warmlopen (want er is ook veel bier), maar bij Famme denken we niet graag in hokjes. Vrouwelijke vleesliefhebbers zijn net zo welkom.
Waar? Foodcenter Amsterdam
Wanneer? 11 en 12 juni
Kaarten? € 10 in de voorverkoop en € 15 aan de deur
Meer weten? Butchersheaven.com

[STAP stap=”4″]

Cheesecake Festival

Ga je toevallig naar North Sea Jazz in Rotterdam? Hop dan gelijk even langs bij koffie- en muziekcafé Kopi Soesoe. Want hier eet je schijnbaar de beste cheesecake van de stad. En dat wordt nu gevierd met een heus festival, met alle goede cheesecakes op deze aarde. Uitgenodigd is iedereen die ooit blij is geworden van het eten of maken van een cheesecake of misschien alleen al van het kijken naar een cheesecake. En je wordt natuurlijk beloond met.. je snapt ‘m. Er wordt gebakken, geproefd, geroken en vooral veel gejuicht. Recepten worden uitgewisseld. En er is zelfs muziek die over cheesecakes gaat. Not kidding.
Waar? Kopi Soesoe (Deliplein), Rotterdam
Wanneer? 9 juli
Kaarten? Je betaalt voor de koffie en cheesecake
Meer weten? Via Facebook

[STAP stap=”5″]

Feelgood Market

Deze markt is opgezet om jouw zo tevreden en voldaan mogelijk weer naar huis te sturen. En dat doen ze niet alleen met hun lekkere streekproducten en (biologisch) eten. Terwijl jij een vorkje prikt kun je jezelf verder vermaken met kunst, fashion en nog veel meer. Ook zijn er live optredens, workshops en dans en theater.
Waar? Klokgebouw of Ketelhuisplein, Strijp-S, Eindhoven
Wanneer? T/m 21 augustus, iedere derde zondag van de maand plaats (met uitzonderingen).
Meer weten? Feelgoodmarket.nl

[STAP stap=”6″]

Amsterdam Kookt

Onze hoofdstad kent nu eenmaal ongelofelijk veel festivals deze zomer. Waaronder deze nieuwe parel, waar het alleen maar om eten draait. Sámen, that is. Je vindt hier van alles op culinair gebied: pop-uprestaurants, foodtrucks, workshops en nog veel meer. Ook is er livemuziek, een photobooth en vermaak voor kinderen.
Waar? Olympisch Stadion en NDSM-werf, Amsterdam
Wanneer? T/m 7 augustus
Meer weten? Amsterdamkookt.nl

[STAP stap=”7″]

Food Soul Festival

Eindelijk, eentje aan het strand! Heerlijk voor op warme zomerdagen. Op dit festival draait alles om food for your soul. Klinkt een beetje afgezaagd, maar de insteek is feestelijk en positief. Want gezellig samen eten hoort ook een feestje te zijn.
Waar& Wanneer? 27 t/m 29 mei – Koningin Wilhelmina Boulevard, Noordwijk aan Zee (Vuurtoren), 27 t/m 28 augustus 2016 – Marktplein, Zoetermeer
Meer weten? Foodsoulfestival.nl

[STAP stap=”8″]

Dutch Raw Food & Lifestyle Festival

Een festival voor degenen die iets bewuster willen nadenken over eten en graag meer hierover willen weten. Niet alleen leer je van alles over plantaardig (rauw) eten en krijg je volop (medische) adviezen, maar je kunt ook lezingen bijwonen als ‘Wat als dieren konden praten?’ Vooral leuk voor degenen die er écht in geïnteresseerd en nieuwsgierig zijn.
Waar? Boerderij Langerlust, Amsterdam
Wanneer? 12 juni
Kaarten? Voorverkoop €9, aan de deur €11,50, kinderen <10 jaar gratis, kinderen 10 tm 18 voorverkoop €4,50 en aan de deur €6. workshops, presentaties lezingen kosten €5. Meer weten? Rawfoodfestival.nl

[STAP stap=”9″]

BonAppetito Food & Festival

Een festival dat perfect is ingespeeld op zowel volwassenen als kinderen. Zo kun je hier diverse workshops volgen, in een bootje varen, wijnen en bieren proeven en meedoen aan een foodquiz. Of laat je verrassen tijdens een rondje blind proeven. Voor de kinderen zijn er speciale kinderkooklessen, zoals cupcakes versieren of hun eigen koksmuts maken. Vervolgens kunnen ze uitrazen op het grasveld of het springkussen.
Waar? Landgoed De Parel van Zuilen, Utrecht aan de Vecht
Wanneer? 21 t/m 23 augustus
Kaarten? Gratis
Meer weten? Bonappetito.nl

[STAP stap=”10″]

Het Hoofdgerecht

Bestaat dit jaar vijf jaar en dat betekent dubbel feest! Denk aan vele foodtrucks, lekkere wijnen, goeie gesprekken in de (avond)zon en DJ’s die tot in de late uurtjes draaien. Op alle dagen kunnen de kleine- en grotere kinderen hun energie kwijt op het springkussen, zijn er verrassende (kook)workshops, is er interactief theater en kun je levend tafelvoetbal spelen. Daarnaast vindt op zaterdag 11 juni voor de allereerste keer het grote Ome Ad Serveert volleybaltoernooi plaats en daar zijn ze maar wat trots op.
Waar? Het Stenen Hoofd, Amsterdam
Wanneer? 9 t/m 12 juni
Kaarten? Gratis
Meer weten? via Facebook

[STAP stap=”11″]

Lepeltje Lepeltje Festival

Een goeie tip van onze zussen van Culy. Alles draait hier om lekker eten in een gezellige en ongedwongen sfeer. Er zijn de bekende eetkramen, mobiele keukens vanuit het gehele land en lokale smaakmakers. Culinair scoren doe je in alle denkbare hoeken, van Hollandse pot tot Italiaanse hoogstandjes, van hartig tot zoet en alles wat er tussenin ligt.
Waar & Wanneer? Amersfoort, Groningen, Utrecht, Eindhoven, Apeldoorn én op Mysteryland. Alle data staan op de website.
Kaarten? Gratis
Meer info? Lepeltje-lepeltje.com

Ben jij ook fan van foodfestivals? Praat mee op Facebook!

Lekker eten is goed. Maar verantwoord eten ook. Daarom 10 tips & tricks om vanaf nu minder eten weg te gooien>

Reageer op artikel:
Schuif lekker aan! Deze foodfestivals wil je namelijk echt niet missen
Sluiten