Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 5 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

5 Manieren om van je schuld(en) af te komen

Helaas is het makkelijker om ín de schulden te komen, dan ervan af komen. Het hoeft maar een paar maanden te duren om tot tienduizend euro schulden te maken, maar het duurt soms tientallen jaren om het af te betalen.

Wat voor de één werkt qua afbetaling, hoeft voor de ander niet te werken. Soms is het ook de truc om meerdere strategieën met elkaar te combineren. Laat je inspireren:

1. Maak de schuld niet groter

Dit is een goed voorbeeld van een strategie die je moet combineren. Dit alleen zorgt er niet voor dat je schuld minder wordt, maar je schuld wordt tenminste niet groter. Als je schulden blijft maken terwijl je de ander aan het afbetalen bent, zul je merken dat je niet veel vooruitgang boekt. Je kunt de ‘verleiding’ om meer schulden te maken vermijden door bijvoorbeeld je creditcard stop te zetten.

2. Verhoog je maandelijkse betaling

Je zult merken dat als je alleen het minimale afbetaalt voor je schulden, het best lang kan duren voor je verschil merkt (en überhaupt uit de schulden komt). Daar komt bij dat je waarschijnlijk dubbel moet betalen voor wat oorspronkelijk in rekening is gebracht, omdat je te laat bent met de betaling. Eigenlijk is het alleen slim om een minimumbedrag te betalen als je een betalingsregeling hebt getroffen.

3. Creëer een noodfonds

We schreven er al eerder over: het aflossen van schulden begint met het opzetten van een noodfonds, volgens Dave Ramsey dan. Een noodfonds creëren klinkt misschien wat gek als je bezig bent met het aflossen van je schulden – want je zou immers het geld kunnen gebruiken om af te lossen, in plaats van op een spaarrekening te storten. Toch is het verstandig om een noodfonds te creëren, het weerhoudt je om meer schulden te maken. Het is een soort vangnet dat je kunt gebruiken als er een noodsituatie optreedt. Een kleine noodfonds van 1.000 euro is een goed beginpunt. Zo hoef je nooit geld te lenen als er onverwachte kosten optreden, denk aan een lekkage in huis, de wasmachine die ineens kapot gaat, een reparatie aan je auto, noem maar op.

4. Kies één onderdeel en geef alles wat je hebt

Zoals we bij punt twee al noemden, is het verstandig om niet alleen maar het minimale te betalen. Je kunt meer vooruitgang boeken door elke maand een groter bedrag te af betalen van één van je schulden, totdat die is afbetaald. Vervolgens kun je weer hetzelfde doen voor een andere schuld, en een andere, en een andere tot ze allemaal zijn afbetaald.

5. Kijk of er manieren zijn om meer geld te kunnen afbetalen

Hoe meer geld je kunt toekennen aan het afbetalen van je schuld, hoe sneller je schuld helemaal afbetaald is. Als je nog geen maandbudget hebt, zorg er dan voor dat je die wel gaat krijgen. Zo kun je je geld beter beheren en kom je er sneller achter waar je op zou kunnen besparen. Je zou ook kunnen kijken of je wat spullen in huis kunt verkopen of inkomsten kunt genereren uit een hobby.

Hoe groot of klein je schuld ook is, het is belangrijk dat je ze onder controle houdt. Zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 Manieren om van je schuld(en) af te komen
Sluiten