Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 1 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Heb je schulden? Dan is het verstandig om deze gewoontes te vermijden

Eerder schreven we al over het feit dat het belangrijk is om je schuld – hoe klein of groot ook – onder controle te houden (en hoe je dat het beste kunt doen). Als je schulden hebt, kan het zijn dat bepaalde gewoonten het moeilijker maken om je schuld af te lossen. Of, nog erger, ze kunnen je dieper in de schulden brengen.

Boek je weinig of geen vooruitgang met het afbetalen van je schuld? Check dan eens of een (of meer) van deze dingen de reden kan zijn:

1. Kosten met je creditcard maken

Als je al in de schulden zit en doorgaat met het gebruiken van je creditcard, wordt het afbetalen van je schuld vanzelfsprekend vertraagd (zo niet stopgezet). Als je niet het grootste deel van je geld in het afbetalen van je schuld stopt, maar eerder uit gaat geven, groeit het bedrag dat je verschuldigd bent eigenlijk – in plaats van te krimpen. Zet je creditcard stop, dat is de verstandigste keuze.

2. Meer aankopen achteraf betalen

Het is verstandig om geen nieuwe dingen aan te schaffen die je achteraf moet betalen. Daardoor verhoog je eigenlijk je schuld.

3. Je rekeningen negeren

Het negeren van je rekeningen doet je schuld ook niet ten goede. Het liefst zouden we natuurlijk allemaal een oogje dicht willen knijpen voor elke rekening die binnenkomt. Maar daarmee keer je je schuld niet de rug toe. Houd al je rekeningen en afschriften in de gaten, ook als je automatische betalingen hebt ingesteld. Weet constant hoe betalingen van invloed kunnen zijn op je saldo.

4. Met geld strooien

Soms kan de stress van het hebben van schulden het lastig maken om verstandig na te denken over je aankopen. Maar dit is júist het moment om goed na te denken over hoe je je geld gaat uitgeven. Elke cent die je verspilt aan iet onbelangrijks is weggegooid geld, dat had je ook kunnen gebruiken om je schuld te verminderen. Zorg ervoor dat je een budget hebt, zodat je je uitgaven kunt plannen en goed bij kunt houden. Geef niet onnodig geld uit.

5. Sparen overslaan

Dit is misschien wel de grootste valkuil als je schulden hebt. Je denkt misschien dat het niet verstandig is om te gaan sparen als je schulden hebt, maar eigenlijk kun je het je juist niet veroorloven om géén geld te sparen als je schulden hebt. Als je toegang hebt tot spaargeld (een noodfonds bijvoorbeeld), hoef je niet dieper in de schulden te gaan om onverwachte uitgaven te bekostigen.

6. Zomaar een bedrijf inzetten voor schuldverlichting

Er zijn genoeg bedrijven en instanties die je kunnen helpen bij het verlichten van je schulden, maar het is heel belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Zulke instanties en bedrijven kosten vaak ook weer geld, dus het is belangrijk om te kijken of het de moeite waard is. Neem de voor- en nadelen door, kijk rond en vergelijk voor je je inschrijft voor zulke diensten.

7. Afbetalen zonder plan

Als je hebt besloten om zelf aan de slag te gaan met het afbetalen van je schuld (you got this!), is het verstandig om een schuldenplan op te stellen. Ken al je schulden, de status van je schulden (zijn ze achterstallig of niet) en hoeveel je verschuldigd bent. Ga hier iedere maand voor zitten, zodat je goed overzicht hebt wat je je kunt veroorloven om je schuld te betalen. De key: hoe meer je kunt betalen, hoe beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heb je schulden? Dan is het verstandig om deze gewoontes te vermijden
Sluiten