Zo houd je je schulden onder controle – hoe groot ze ook zijn
Iedereen met een schuld, hoe klein ook, moet zijn schuld kunnen beheren. Als je een kleine schuld hebt, is het zaak dat het niet uit de hand gaat lopen. Als je een grote schuld hebt, gaat veel geld naar je schuld, terwijl je dan misschien geld uitgeeft aan het aflossen van schulden door iets wat je juist niét hebt betaald (een aanmaning van die ene factuur bijvoorbeeld).
Zo zorg je ervoor dat je controle hebt op je schulden:
1. Weet aan wie je wat en hoeveel verschuldigd bent
Maak een lijst van al je schulden, inclusief degene aan wie je het verschuldigd bent. Schrijf het totale schuldbedrag op, wat je maandelijks kunt betalen en wanneer voor wanneer bepaalde facturen betaald moeten worden. Als je alle schulden voor je hebt liggen, kun je het grotere geheel zien en ken je je volledige schuldplaatje.
Het is wel zaak dat je niet alleen je lijst even maakt en er vervolgens niet meer naar om gaat kijken. Bekijk periodiek je schuldenlijst, zeker als je in de tussentijd rekeningen betaald. Update je lijst om de paar maanden naarmate het bedrag van je schuld verandert.
2. Betaal je rekeningen op tijd iedere maand
Betalingen die je niet op tijd voldoet maken het moeilijk om je schuld af te kunnen betalen, omdat je dan waarschijnlijk een aanmaning krijgt en een vergoeding moet betalen voor elke betaling die je mist.
Als je een agenda-systeem op je telefoon en laptop gebruikt, zet je betalingen daar in en zet een alarm zodat je enkele dagen voor je de betaling moet doen eraan herinnerd wordt. Mis je toch een betaling? Wacht dan niet tot de volgende vervaldatum om de betaling te verzenen, tegen die tijd stapelen de aanmaningen misschien weer op. Betaal in plaats daarvan zo snel mogelijk, direct op het moment wanneer het weer kan.
3. Maak een maandelijkse rekeningoverzicht
Een overzicht van alle maandelijkse rekeningen die betaald moeten worden, helpen je te berekenen welke facturen met welk salaris betaald moeten worden. Noteer in dat overzicht het bedrag dat je moet betalen van elke factuur, vergeet ook niet de vervaldatum er bij te zetten.
4. Betaal ten minste de minimale betaling
Als je door de bomen het bos niet meer ziet en je geen idee hebt hoe je ooit nog die rekeningen kunt betalen, betaal dan ten minste de minimale betaling. En natuurlijk helpt het je niet heel veel vooruitgang te boeken in het aflossen van je totale schuld, maar het zorgt er in ieder geval wel voor dat je schuld niet nog groter wordt.
5. Bepaal welke schulden je eerst moet betalen
Gebruik je schuldenlijst om prioriteiten te stellen en je schulden te rangschikken in de volgorde waarin je ze wilt (en kunt) afbetalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te beginnen met de schuld met het laagste saldo. Houdt ook rekening met je creditcard, moet je daar nog wat van betalen? Vergeet dat niet, rood staan bij een creditcard moet je eigenlijk vermijden: er wordt dan een hogere rente berekend dan wanneer je rood zou staan op een betaalrekening – wat je uiteraard ook moet voorkomen, maar wellicht is het dan handiger om eerst de rekeningen van de creditcard te betalen.
6. Zet een noodfonds op
Dave Ramsey, dé goeroe op gebied van schulden aflossen, stelt dat het aflossen van schulden begint met het opzetten van een noodfonds. Het is namelijk zaak om je schuld aan te gaan zonder een persoonlijke lening aan te sluiten (want lenen kost geld). Een kleine noodfonds van 1.000 euro is een goed beginpunt. Zodra je dat hebt, kun je jezelf als doel stellen om een groter fonds te creëren, van bijvoorbeeld 2.000. Dit noodfonds is belangrijk zodat je nooit geld hoef te lenen voor onverwachte kosten. Lekkage in huis, de wasmachine die ineens kapot gaat, een reparatie aan je auto, noem maar op.
Het is wel belangrijk dat wanneer je aan je noodfonds bent gekomen, je dat zo snel mogelijk weer aanvult. Je weet namelijk nooit wanneer je het noodfonds weer nodig gaat hebben, wanneer er weer een onverwachte rekening op je mat valt.
7. Gebruik een maandbudget om je uitgaven te plannen
Je aan een budget houden, zorgt ervoor dat je genoeg geld hebt om je maandelijkse uitgaven te dekken. Plan ver genoeg van tevoren, dan kun je snel genoeg actie ondernemen als het erop lijkt dat je deze maand (of de volgende) niet uitkomt qua het betalen van rekeningen.
Een budget voor jezelf bepalen helpt je ook om extra geld uit te geven dat je nog hebt, nadat de uitgaven eenmaal zijn gedekt. Dat extra geld kun je weer gebruiken om andere schulden sneller af te betalen.
8. Herken de tekenen dat je wat hulp kunt gebruiken
Als je het moeilijk vindt om iedere maand wat aan je schuld te doen en andere rekeningen te betalen, is het misschien verstandig als je hulp krijgt. Er zijn organisaties die je kunnen helpen, zo zijn er meerdere organisaties die hulp of advies verlenen, zowel op financieel als op juridisch gebied.
Wil je weten hoe je met je gezin geld kunt besparen? Wij geven je tips!