Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Persoonlijk 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Een schuldgevoel hebben als moeder is heel normaal, dit is wat we ervan leren

Schuldgevoel: moeders kennen – en hebben – dit vast allemaal. Het is tijd om een schuldgevoel hebben te zien als normaal en wel om deze redenen.

Er zijn veel dingen die je kunt leren van een schuldgevoel hebben:

1. Schuldgevoel en angst zijn als zussen. Ze zijn verschillend, maar erg gelijk

Het schuldgevoel als moeder is vaak het ergst wanneer je je gedachten de vrije loop kan laten. De calm-after-the-storm-momenten – wanneer je na het schreeuwen tegen je kinderen ze in bed stopt en zelf tijd hebt om te ontspannen. Angst en schuldgevoel hebben veel gemeen: overweldigende gedachten en emoties en het negatief denken. ‘Heb ik de kids wel genoeg aandacht gegeven? Was ik te hard in die straf?’.

LEES OOK: Effectief communiceren met je kind, zo doe je dat

2. We zouden ons perspectief op schuldgevoel moeten verschuiven

Misschien is schuldgevoel het gevolg van je verantwoordelijk voelen voor het opvoeden van goede mensen, maar misschien kunnen we op een andere manier naar schuldgevoelens kijken. Onze schaamte moeten we daarvoor weghalen. Onze behoefte aan contact met onze kinderen is zo groot dat we ons zelfs afvragen of we deze liefde wel waard zijn of dat we het verknoeien. Natuurlijk ga je het soms verknoeien, dat is menselijk. Maar het goede nieuws is, onze kinderen ook. Ze moeten zelf fouten maken en leren hoe ze dat moeten oppakken en om vergeving moeten vragen.

3. Schuldgevoel kan helpen

Er zit een verschil tussen schaamte en schuld. Schuldgevoelens zijn adaptief en nuttig – het houdt iets vast wat we goed of fout hebben gedaan met betrekking tot onze waarden en het voelen van psychisch ongemak. Schuldgevoel is een teken dat je een zorgzame en bewuste moeder bent. Je kunt en hoeft niet perfect te zijn.

LEES OOK: Je kind loslaten is soms moeilijk, maar wel heel effectief

Moeders – laten we de schuldgevoelens nemen zoals ze zijn en onszelf (en elkaar) een gezond gevoel van empathie geven voor het doen van de moeilijkste taak in de wereld: het ouderschap. Laten we ons eraan herinneren dat we de moed en compassie hebben die nodig zijn om ons beste leven te leven, wat inhoudt dat we ons moeten verbinden met onze families door kwetsbaar en eerlijk te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een schuldgevoel hebben als moeder is heel normaal, dit is wat we ervan leren
Sluiten