Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Maak jij je schuldig aan ‘screen dipping?’ Het blijkt funest voor je relatie

Wat is er heerlijker dan een avond op de bank met je geliefde? Glas wijn, kaarsje, Netflix: niks meer aan doen. Tot jij helemaal in een bloedstollende scène Birdbox/The Bodyguard/The Sinner/vul maar in zit, je geschokt naar je binge-maatje kijkt en hij verdiept is in zijn telefoon in plaats van jullie serie.

Screen dipping

Of het is natuurlijk andersom. Kijk je ‘héél even’ tussendoor op Instagram, mis je zo een belangrijke scène en moet je vriend navertellen wat er gebeurde. Bloedirritant, dat snap je zelf ook wel. Er is een naam voor dit relatief nieuwe fenomeen: screen dipping.

Screen dipping betekent dat je je focus van het ene naar het andere scherm verlegt. Als je in je eentje naar Keeping up with the Kardashians kijkt is het heus geen doodzonde als je tussendoor Facebook checkt en mailtjes leest. Het is echter wel stomvervelend wanneer je samen een spannende serie volgt.

Meer echtelijke ruzies

Waarom het zo slecht is voor je relatie? Het impliceert dat je je telefoon interessanter vindt dan de persoon met wie je bent. Natuurlijk, tijdens het kijken ben je niet verwikkeld in een belangrijk gesprek, maar je hebt je wel verbonden aan een activiteit die je samen doet. Onderzoek dat werd gepubliceerd in Human Behavior toont aan dat je telefoon verkiezen boven je partner zorgt voor meer echtelijke ruzies en minder tevredenheid over de relatie (wat wij je ook wel zonder onderzoek konden vertellen).

De eerste stap om daarmee te kappen is je er bewust van te zijn. Weet je niet zeker of je Instagram 90 minuten met rust kan laten als je telefoon naast je ligt? Leg je dan telefoon dan in een andere kamer. Of spreek samen af dat jullie de telefoon in de slaapkamer leggen als jullie een film kijken. Wanneer je je bewust bent van je telefoongedrag kun je meer aanwezig zijn bij de persoon die naast je zit.

Je telefoon beïnvloedt je brein altijd; zelfs als je hem niet gebruikt.

Even eerlijk: kun jij van je telefoon afblijven wanneer je eeen serie kijkt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Maak jij je schuldig aan ‘screen dipping?’ Het blijkt funest voor je relatie
Sluiten