Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 19 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe je een screen vrije kerst viert (zonder al die telefoons dus)

Na urenlang ploeteren in de keuken is het wel zo fijn dat men niet met hun telefoon aan tafel zit. Dit doen ze misschien normaal gesproken wel, maar een kerst zonder verlichting van telefoonschermen is een stuk gezelliger. Dit is hoe je het gedaan krijgt:

Experiment

Vertel de kinderen dat wetenschappers hebben gemerkt dat al die schermen voor veel problemen kunnen zorgen. Kerst is het ideale moment om overmatig gebruik uit te sluiten. Tijdens de kerst wordt er niet – of zo min mogelijk gekeken. Breng de kinderen vooraf op de hoogte van dit plan.

Familie inlichten

Breng familie en vrienden op de hoogte van jouw ‘geen telefoon’ kerstplannen. Je bent even offline deze dagen. Dringende oproepen zijn uiteraard uitzonderingen. En daarnaast kan je ook nog kiezen voor spraakberichten in plaats van whatsappjes. Hier ben je namelijk een stuk minder lang mee bezig.

Kennissen inlichten

Je kan het andere mensen niet opleggen om ook aan een schermvrije kerst te doen, maar je kan ze wel op de hoogte brengen van jouw situatie. Als jouw kind bij hun namelijk wel urenlang achter de schermen mag zitten, is dit lastig om het thuis te laten. Misschien vinden deze mensen het ook een goed idee en daarmee ben jij een stukje geholpen.

Deze chocolademousse taart is het ideale dessert voor kerst

Activiteiten

Kerst staat in het teken van familie en gezelligheid. In deze gezellige periode kan je veel knusse dingen doen met de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van kerstkoekjes, ze zijn lekker in de weer en afgeleid van stomme schermen. Knutselen tijdens de kerstdagen is ook een fijn iets, klik hier voor leuke werkjes!

Opruimen

Ruim alle afleidende apparatuur op. Denk aan: tablets, telefoons, x-boxen en dergelijke. Als deze niet in het zicht liggen is de verleiding ook minder groot om hiernaar te grijpen. Op deze manier maak je het de kinderen een stukje makkelijker. En dit scheelt jou een hoop tranen, ruzies of discussies.

Alternatieven

Ruil Pinterest voor papieren boeken, gebruik de radio voor kerstnummers en laat Spotify met rust, zing kerstliedjes in de auto in plaats van spelletjes op tablets, en ga zo maar verder. Denk aan hoe je het vroeger had gedaan, dus in de tijd dat technologie nog maar amper bestond.

Koesteren

Wees extra aandachtig deze dagen. Dus: laat jouw liefde blijken! Zit lekker dicht bij elkaar wanneer je een boek voorleest, geniet samen extra van een warme chocomelk, probeer gezellige gesprekjes te voeren. Geef meer aandacht aan alledaagse zaken en behandel deze als iets heel speciaals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme