Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Gezondheid 13 jun 2018

Yes: nóg meer bewijs dat seks goed is voor je brein (je geheugen wordt er beter door)

Een stevige vrijpartij zorgt voor een sterker hart, een slanker lijf en een verminderde kans op prostaat- en borstkanker, schreven we al eerder. Daarnaast maakt het je een stuk blijer, door alle gelukshormonen die vrijkomen. Maar mocht je dat nog niet genoeg reden vinden om regelmatig tussen de lakens te duiken, dan is er nu nóg meer onderzoek waar je je tot kunt richten.

Een nieuwe studie van de University of Wollongong in Australië laat namelijk zien dat seks één van de manieren is waarop je geheugenverlies kunt verminderen. En nee, dan hebben we het niet over de vluchtige avontuurtjes tijdens je studententijd die je bij het wakker worden juist was vergeten, maar vooral over je geheugen als je later oud bent.

LEES OOK: Met deze tips wordt seksen terwijl de kinderen thuis zijn een éitje

Onderzoeker Mark Allen keek hiervoor naar ruim zesduizend mensen van 50 jaar en ouder. Hij vroeg hen naar hun gezondheid, emotionele band met hun partner én seksuele activiteiten. Daarna liet hij ze een geheugenopdracht doen. Twee jaar later moesten ze terugkomen om diezelfde opdracht opnieuw te doen.

Beter geheugen

Wat bleek: mensen die seksueel actiever waren én zich meer emotioneel verbonden voelden tijdens de seks, hadden over het algemeen een beter geheugen. Hoewel het geheugen in die twee jaar wel verslechterde, was dat dus minder het geval voor het kortetermijngeheugen van de ouderen met een b(l)oeiend seksleven.

LEES OOK: Oeh la la: 6 gewoonten van koppels met een stomend heet seksleven

Waar dat dan precies door komt? Sommige onderzoekers wijzen naar geluksstoffen als dopamine en oxytocine, die vrijkomen na een vrijpartij en zorgen dat je beter functioneert (als je niet steeds afgeleid bent, tenminste). Anderen denken dat het komt doordat seks zorgt voor een groei van cellen in de geheugendelen van het brein.

Eerlijk gezegd maakt dat ons niet eens zoveel uit; we hebben onze reden weer. En o ja, trouwens: zoenen werkt ook. Waar wacht je nog op?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Business Insider

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Yes: nóg meer bewijs dat seks goed is voor je brein (je geheugen wordt er beter door)
Sluiten