Susan Dalstra
Susan Dalstra Algemeen 10 sep 2017

Zo vaak per week moet je seksen met je partner om langer te leven (volgens de wetenschap)

Seksen met je partner zorgt er niet alleen voor dat je hem of haar nog heel leuk lang vindt (en vice versa), maar kan er met een beetje mazzel ook voor zorgen dat je wat extra verjaardagen cadeau krijgt. Dat blijkt uit onderzoek dat werd gepubliceerd in Psychoneuroendocrinology. 

Telomeren

Voor het onderzoek werd gekeken naar het DNA van 129 moeders met een serieuze relatie. Of beter gezegd: naar de telomeren van die moeders. Telo-que? Dat zijn de uiteinden van een chromosoom en een betrouwbaar middel om je gezondheid te meten. Hoe korter de telomeer, des te groter de kans dat je een ouderdomsaandoening ontwikkelt en vroegtijdig overlijdt. Hoe langer de telomeer, afijn, je begrijpt waar ze heen gaan…

De onderzoekers keken ook naar hoe tevreden vrouwen zijn binnen hun relatie, hoe het zat met hun stresslevels, hoe gesteund ze zich voelen door hun partner en hoe het zat met de frequentie van intimiteit (sexy time dus) genomen over een week.

Eén keer per week seksen met je partner

Hoewel er geen link werd gevonden tussen de lengte van de telemoren en de algehele tevredenheid van vrouwen over hun relatie, hadden de vrouwen die minstens een keer per week seks hadden wel degelijke een langere, eh, telomeer. Zelfs als factoren als stress en de kwaliteit van de relatie werden meegenomen, hadden vrouwen die een keer per week seks hadden alsnog een rooskleuriger levensverwachting.

Kanttekening

Kleine kanttekening: het is een relatief klein onderzoek en er is niet een direct bewijs van oorzaak-gevolg gevonden. Het kan dus ook gewoon zijn dat de gezondste vrouwen ook het actiefste seksleven hebben – in plaats van andersom. Vooralsnog echter een prrrima excuus om regelmatig te seksen met je partner.

Vind je seks plannen een vreselijk idee? Pak je agenda er maar bij, want hier lees je waarom dat zo gek nog niet is.

Redbookmag

Reageer op artikel:
Zo vaak per week moet je seksen met je partner om langer te leven (volgens de wetenschap)
Sluiten