Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 19 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Zo houden mijn man en ik het spannend na de komst van ons eerste kind’

Jullie weten het zeker: als er een kind komt, zullen jullie nóóit zo’n stel worden dat nooit meer seks heeft. Of nog erger: van seks een agendapunt maakt. Tot dat kindje er is en de realiteit jullie geweldige voornemens inhaalt.

Houten speelgoed

Dat overkwam Amelia Kibbie. ‘Zoals zoveel ouders hadden mijn man en ik grootste plannen voor onze levens na de komst van een kind. ‘Ik denk dat we haar moeten opvoeden als een kind uit het Victoriaanse tijdperk’, zei mijn man. ‘Zonder de tuberculose dan.’ We grapten half dat we haar zouden aankleden in witte jurken, ze alleen houten speelgoed zou krijgen en niet voor haar derde levensjaar een scherm zou aanraken. Avonden lang aaiden we m’n zwangere buik en fantaseerden over in welk opzicht de baby ons leven zou veranderen en wat hetzelfde zou blijven.

Ik herinner me nog hoe ik zei dat veel mensen geen seks meer hebben. ‘Natuurlijk hebben we wat hersteltijd nodig, maar ik weet zeker dat het al snel weer net als vroeger zal zijn’, verkondigde ik. Mijn man was het met me eens. ‘Veel mensen verliezen zich in de waan van alledag en zien niet meer wat echt belangrijk is. Ze hebben waarschijnlijk veel meer tijd dan ze denken en praten zichzelf vrij van seks. Zo zullen wij nooit worden.’

‘Nooit!’, zei ik.

Ja. We zaten er beiden naast. We zaten er vreselijk, vreselijk naast. Als in: het was lachwekkend en zielig hoezeer we ernaast zaten.

Nooit meer hetzelfde

Als je zelf een ouder bent, zie je meteen dat we iets teveel zelfvertrouwen hadden en verkeerd geïnformeerd waren. Toen onze dochter werd geboren, werden we overvallen door het leven. Ze keek naar tekenfilms vanaf 16 maanden en heeft haar eigen tablet. Mijn man en ik zijn het erover eens dat ons seksleven nooit meer hetzelfde is geworden. Mijn dochter is nu 3 jaar en ik ben nog steeds niet helemaal hersteld.

Toen de fysieke schade van de bevalling eenmaal was hersteld, kwamen we andere uitdagingen onder ogen die veel ouders kennen: oververmoeidheid, pijnlijke tepels door borstvoeding. Had ik vermoeidheid al genoemd? Mijn dochter groeide en ging uiteindelijk over op een speentje. Toch keerde dat explosieve seksleven niet terug in ons leven. De grootste uitdaging weet ik aan twee belangrijke dingen: verlangen en tijd.

Smoesjes

Voor we kinderen kregen, hadden we seks wanneer we wilden en waren we vrij tevreden over ons seksleven. Nu lijkt geen van ons beide heel veel zin te hebben in intimiteit. We verzinnen een boel smoesjes. ‘Morgen heb ik een drukke dag’,  ‘ik heb teveel gegeten’, ‘ik heb een spier verrekt’. Een deel van het probleem is nu ook mijn zelfbeeld. Na een lange strijd ben ik eindelijk de babykilo’s kwijt, maar er gingen veel maanden voorbij waarin ik me lelijk en ongewild voelde. Mijn man was altijd heel bemoedigend en maakte duidelijk dat hij me aantrekkelijk vindt, maar een deel van mij wilde dat niet geloven.

Ons andere probleem is, zoals bij zoveel ouders: tijd. Het ding met peuters is DAT ZE ER ALTIJD ZIJN. Een paar uurtjes slapen in de middag terzijde, de enige tijd die we samen hebben is ‘s avonds. Helaas sliep mijn dochter waardeloos. Tegen de tijd dat ze eindelijk sliep, waren we allebei gesloopt.

Gewicht

Onlangs zei mijn man hoe ongelukkig hij was over ons seksleven – of eigenlijk, het gebrek daaraan. Nadat ik klaar was met me gekwetst en schuldig voelen, brainstormden we over oplossingen.

Mijn man vertelde dat hij zich hetzelfde over zichzelf voelde als ik over mezelf deed. Sinds we onze dochter kregen, worstelt ook mijn man met zijn gewicht. Het was mij nooit echt opgevallen dat zijn lichaam was veranderd – ik zag hem niet meer zo vaak naakt en meer bezig met hoe ik er zelf uit zag. Maar hij worstelde dus ook met zijn zelfbeeld.

Yoghurt in plaats van bacon

Na een vakantie waarin we veel wandelden, besloten we actief te blijven. We pasten ons eetpatroon aan, sportten en steunden elkaar daarin. Omdat ik het meest kook, deed ik m’n best suiker en koolhydraten zoveel mogelijk achterwege te laten. Mijn man stopte met de overdadige ontbijtjes in het weekend en we ruilden bacon in voor yoghurt. We complimenteerden elkaar met de verloren kilo’s. Een speelse tik op de billen en spannende appjes kunnen wonderen doen voor je zelfvertrouwen.

Qua tijd kwam het vooral aan op creativiteit. Als een van ons een halfuur voor de wekker ontwaakt, geven we elkaar toestemming de ander te wekken voor seks. In het weekend laten we ons vallen zodra onze dochter een dutje doet. Op andere momenten zetten we ‘Paw patrol’ op het hoogste volume en sluiten we onszelf op in de slaapkamer voor een vluggertje.

Hoewel ons seksleven niet meer op het niveau zit van voor de baby, zijn we dankzij goed met elkaar praten, toewijding aan onze gezondheid en creatieve ideën eindelijk weer op weg naar een gezondere relatie.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Zo houden mijn man en ik het spannend na de komst van ons eerste kind’
Sluiten