Redactie
Redactie Kids 31 aug 2017

‘Praat al vanaf jonge leeftijd met je kinderen over seks,’ zeggen experts

Voor sommige opvoedkundige zaken bestaat geen standaard handleiding. Seksuele voorlichting is er zo eentje. Wanneer begin je ermee en als het zo ver is, hoe (expliciet) doe je dat dan? ‘Zo vroeg mogelijk,’ aldus experts.

Amerikaanse kinderartsen raden aan vooral niet te lang te wachten met het opbrengen van het gesprek over seks. Schrik niet: zij spreken al over eventuele ‘seksuele leermomenten’ voor kinderen als ze 18 maanden oud zijn. Niet dat je ze dan de daad expliciet uitlegt, maar dit is namelijk wel ongeveer het moment waarop kinderen van nature nieuwsgierig worden naar hun lichaam en hoe het werkt. En die vragen kun je het beste eerlijk beantwoorden.

Voordelen van vroegtijdige seksuele voorlichting

Ken je die uitdrukking ‘jong geleerd is oud gedaan’? Nou, die gaat niet per se op, maar waar het om gaat is dat je kinderen al vanaf jonge leeftijd bewust omgaan met hun lichaam. Weten dat daar bepaalde privacy bij hoort en ze zelf baas zijn over eigen lichaam, kan ze helpen in de puberteit en de jaren erna als het gaat om hun eigen lichamelijke beleving en ontwikkeling. Lees: dat ze er weerbaarder en verstandig(er) mee omgaan.

Een van de andere, grote voordelen is dat het thema en eropvolgende gesprekken over seks minder beladen, beschamend en ‘vies’ zijn voor kinderen. Als je al vanaf jongs af aan open en eerlijk bent over seksuele zaken, elimineer je het taboe en de beladenheid van praten over seks.

Geen gêne

Als er geen enorme gêne (meer) bestaat en je kinderen het idee hebben dat ze open en eerlijk met je kunnen praten over ook dit soort zaken, draagt dat enorm bij aan de relatie. Plus: als ze ooit met hun seksualiteit of aanverwante zaken in de knel komen, is de drempel om je te benaderen aanzienlijk minder groot.

Tot slot, volgens de experts een van de allerbelangrijkste redenen om er vroeg mee te beginnen: je wil hoe dan ook liever dat ze het van jou horen, dan van de media of op het schoolplein. Zeker anno nu, waar seks behoorlijk open in de rondte van het wereldwijde web vliegt. Het risico van het horen uit de mond of schermen van ‘derden’, is dat er een heleboel verkeerde informatie bij kan komen kijken.

Hoe pak je het aan?

Belangrijk is om het gesprek vooral stap voor stap te nemen, en continu te peilen waar de nieuwsgierigheid en het ‘niveau’ van je kind ligt als het gaat om interesse en begrip. Daarom is volgens experts de uitdrukking ‘the sex talk’ fundamenteel verkeerd: er is niet één gewezen moment om je kind(eren) alles over de hoed en de rand te vertellen, maar is dat een langdurig, doorlopend gesprek.

1. Houd het zo duidelijk en eerlijk mogelijk

Als je peuter vraagt hoe bepaalde lichaamsdelen heten, benoem ze zoals ze zijn. Een meisje van twee vindt de piemel van papa vaak razend interessant. Experts raden aan om geen gekke ‘aliassen’ of koosnaampjes te gebruiken, maar te kiezen voor gangbare aanduidingen voor geslachtsdelen. Je kunt ook prima in simpele woorden aangeven waar ze voor bedoeld zijn.

2. Vermijd gezwets over bloemetjes, bijtjes en loopse ooievaars

Volgens de experts hoef je niet uit jezelf aan je 3- of 4-jarige te gaan vertellen hoe conceptie precies plaatsvindt, maar als hij of zij aan je vraagt ‘waar hij vandaan komt’, kun je prima in grote lijnen vertellen over de verhaallijn bevruchting, zwangerschap en bevalling. De vraag negeren is hoe dan ook geen goed idee.

3. Maak gebruik van bestaande hulpmiddelen

Google het maar: er zijn talloze hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij verschillende stadia van onderwerpen. Zeker bij (jongere) kinderen zijn boeken met plaatjes aan te raden. Denk ook aan voorleesverhaaltjes over kinderen die verliefd worden, of dat nou op het buurmeisje, buurjongetje of de oppas is.

Tot slot

De moraal van het verhaal is en blijft dat er geen standaard handleiding bestaat, noch dat het per definitie gezegd is dat elk kind er al op jonge leeftijd op zit te wachten of aan toe is.

Waar het om gaat is dat je de behoeftes van je kinderen in dit opzicht goed in de gaten houdt, er niet te gespannen over doet, hun vragen en reacties met een open blik benadert en het onderwerp gewoon niet uit de weg gaat omdat je denkt dat je kinderen er nog niet klaar voor zijn. Vaker zijn het de ouders die er stiekem nog niet klaar voor zijn ☺

Lees: Nog meer redenen om vroeg te beginnen met seksuele voorlichting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthy Children

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Praat al vanaf jonge leeftijd met je kinderen over seks,’ zeggen experts
Sluiten