Gina Koninkx
Gina Koninkx Mind 16 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Zorg voor jezelf momma! 11 x gratis self care ideeën waar je een oppepper van krijgt

Het schiet er nogal eens bij in: self care. Logisch, als je vrijwel de hele dag wordt omringt door je kids is een beetje tijd voor jezelf ver te zoeken. Toch is het belangrijk dat je jezelf niet wegcijfert. Je hebt namelijk enorm veel baat bij een beetje me-time en het hoeft ook helemaal niet duur te zijn of veel tijd in beslag te nemen.

Self care voor moeders

Hoe beter jij in je vel zit, hoe meer profijt óók je kids daarvan hebben. Als je een bijna uitgeruste moeder bent, merken je kids dat namelijk ook aan je. Deze self care ideeën nemen niet per se veel tijd in beslag en het is ook nog eens helemaal gratis.

1. Slaap

*Gaap* we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar gun jezelf genoeg slaap. Wij snappen natuurlijk ook wel dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan maar je kunt een aantal dingen toepassen waardoor je slaappatroon kan verbeteren. Niet meer op je telefoon kijken bijvoorbeeld ‘s avonds in bed. Het blauwe licht activeert je hersenen juist. Of vraag je partner of je aanstaande zaterdag kan uitslapen en dat hij of zij even een ochtend met de kids op pad gaat.

2. Ga offline

Onder andere in het kader van beter kunnen slapen. Maar het is natuurlijk sowieso goed om minder online te zijn. Zo’n apparaat in je handen zorgt voor behoorlijk wat prikkels, al helemaal op je vrije dag. Tips om te minderen met schermtijd en apps die daarbij helpen, vind je hier.

3. Luister naar muziek

Maak een playlist van je favo nummers waar je een instant moodbooster van krijgt. Zet ‘m lekker hard op in huis of zet een koptelefoon op je hoofd om je even helemaal af te zonderen.

4. Wandelen of hardlopen

Buitenlucht is hartstikke goed voor je, dat weten we allemaal. Ga een stuk wandelen of hardlopen op je vrije dag of laat je partner een uurtje alleen thuis met de kids. Even lekker opladen doet vaak wonderen.

LEES OOK: Waarom het belangrijk is dingen voor jezelf te doen, júíst als je een (jonge) moeder bent

5. Neem een bad of uitgebreide douche

Self care zit ‘m ook in persoonlijke verzorging. Neem daarom als je het kan gebruiken een heerlijk bad of wat uitgebreidere douche dan normaal. Koop lekker geurende shampoo waar je relaxt van wordt én natuurlijk een fijne bodylotion om daarna je huid goed te verzorgen. P.S. als je veel stress hebt, is het heerlijk om het water van de douche lekker over je gezicht te laten stromen.

6. Lees een boek of de krant

Lezen is goed voor je ontwikkeling en je woordenschat blijft zich hierdoor altijd uitbreiden. Even wegdromen bij een goed boek geeft enorm veel rust. Je hoeft geen fysieke inspanning te leveren (want hallo, als moeder ren je al genoeg op en neer naar sportclubjes) en je doet het helemaal alleen. Heerlijk.

7. Plan me-time in met vriendinnen

Self care hoeft niet per se te betekenen dat je dat alleen doet. Aan jezelf denken kan ook door regelmatig af te spreken met je vriendinnen (zonder kids). Even bijkletsen zonder continu ‘mam, maaaaam, ma-maaaaaa!’ te horen.

8. Yoga oefeningen thuis of mediteren

Yoga en meditatie zijn bij uitstek twee activiteiten om te doen om je koppie even leeg te maken. Je hoeft daarvoor niet per se een abonnement bij de plaatselijke sportschool af te sluiten want je kunt dit prima thuis doen (jep – zelfs met kids). Hier vind je vier manieren om yoga te beoefenen tijdens het drukke moeder bestaan.

9. Houd een bullet journal bij

Het kan heerlijk zijn om gedachten letterlijk van je af te schrijven. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is pen en papier. Creëer een bullet journal voor jezelf en laat je creativiteit de vrije loop. Tip: schrijf elke dag iets op, en dat mag heel klein zijn, waar je een lach van op je gezicht kreeg.

10. Eet goed en gebalanceerd

Aan tafel ben je al snel bezig met het voeden van je kids maar het is belangrijk dat je ook aan jezelf denkt. De energie die je uit voeding haalt, heb je nodig als moeder. Eet gezond en gebalanceerd. Natuurlijk mag je jezelf wel eens verwennen met een lekker gebakje, maar vergeet niet voldoende ijzer en vitaminen binnen te krijgen.

11. Luister naar een podcast

Of je dit nou doet tijdens een wandeling of onderuitgezakt in bed. Je kunt altijd en overal naar podcasts luisteren en nadat dit fenomeen zo booming werd het afgelopen jaar, zijn er enorm veel interessante podcasts te vinden. Wij maakten eerder al een lijstje van onze favorieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme