Redactie
Redactie Gezondheid 18 dec 2017

Mensen die meerdere selfies per dag maken lijden aan een ernstige ziekte

Oké, de kop is een beetje flauw, want zo ernstig is de ziekte niet. Maar selfitis is wel degelijk een persoonlijkheidsstoornis, menen psychologen.

Selfitis is letterlijk ‘de obsessieve behoefte om selfies te posten op social media’. De term werd in 2014 geïntroduceerd door de American Psychiatric Association (APA). Zij meenden dat de ziekelijke neiging om selfies te maken en op social media te plaatsen wellicht geclassificeerd zou moeten worden als persoonlijkheidsstoornis.

Hoax… of toch niet?

Maar… het bleek niet waar te zijn. Een ordinaire hoax, inderdaad. Dat weerhield een Engelse en Indiase universiteit er echter niet van om op nader – ECHT – onderzoek uit te gaan.

Wat blijkt: het is wel degelijk een aandoening. Er is sprake van een heuse Selfitis Behaviour Scale – oplopend van 1 tot 100 – waarop patiënten gemeten kunnen worden, en op basis waarvan de ernst van hun ziekte bepaald wordt.

Het onderzoek werd uitgevoerd in India, het land waar de meeste Facebookgebruikers ter wereld vandaan komen. De resultaten wezen op drie niveaus:

– Borderline selfitis

Mensen die minimaal drie keer per dag een selfie nemen, maar de selfie(s) niet op social media posten.

– Acute selfitis

Mensen die meer dan drie keer per dag selfies maken en deze met een zekere regelmaat ook op Facebook en Instagram posten.

– Chronische selfitis

Mensen die eigenlijk de hele dag door foto’s van zichzelf maken en meer dan zes keer per dag een van de selfies op social media posten.

Symptomen van selfitis

Slachtoffers hebben met elkaar gemeen dat ze een heimelijke hang naar aandacht hebben en vaak weinig zelfvertrouwen hebben. Door het maken en posten van de selfies hopen ze zich beter te voelen en hebben ze het idee onderdeel van een groep te zijn.

Nog steeds zijn er verschillende geluiden en de nodige controverse over of selfitis wel of niet een gediagnosticeerde aandoening is. Maar we kunnen er kort over zijn: de behoefte om non-stop foto’s van jezelf te maken en ze vervolgens te posten, kan voor niemand goed zijn.

Wat we in ieder geval zeker weten, is dat mensen die foto’s van zichzelf in de sportschool posten ook een probleem hebben.

The Telegraph

Reageer op artikel:
Mensen die meerdere selfies per dag maken lijden aan een ernstige ziekte
Sluiten