Shakshuka; het ideale recept voor ontbijt, lunch én diner
Wat ik zo mooi vind aan Nederland is dat ons kikkerlandje veel verschillende culturen kent. Op deze manier maken we kennis met verschillende feestdagen, gewoontes én de heerlijkste gerechten. Zo heeft één van mijn beste vriendinnetjes mij geïntroduceerd met de keuken van het Midden Oosten.
Hoewel ik het liefst iedere dag bij haar aan tafel schuif, gaat mijn hartje het snelst kloppen van shakshuka. Een simpel, maar oh zo heerlijk eenpansgerecht wat bestaat uit een kruidige tomatensaus met eieren. Heerlijk om je brood in te dippen, zowel in de ochtend, avond als middag!
Het recept voor shakshuka
Voor twee personen (of één als je erg veel trek hebt) neem je:
- 400 gram tomatenblokjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 flinke hand peterselie
- 4 eieren
- vers brood
- een scheutje olijfolie
- een koekenpan
Zo maak je shakshuka:
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de koekenpan met een scheutje olijfolie en fruit de ui eventjes mee. Snijd in de tussentijd de paprika in stukjes en voeg deze samen met de knoflook toe aan de pan. Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes hieraan toe en laat het goedje even sudderen. Breng het mengsel op smaak met alle kruiden en proef af en toe, zodat de saus niet de scherp of te zout wordt. Maak vervolgens kuiltjes in de saus om je eieren in te schenken. Leg een deksel op de koekenpan, zet het vuur laag en laat de eieren ongeveer 7 minuten pocheren. Strooi vervolgens wat fijngehakte peterselie over je gerecht. Je kunt er eventueel ook feta of andere kaas overheen strooien. Zet de pan in het midden van de eettafel met een mandje brood ernaast en dippen maar. Eet smakelijk!
TIP: dit gerecht wordt overal ter wereld gegeten en is dus op verschillende manieren te bereiden. Dit receptje werkt voor mij het allerbeste, maar je kunt er alle kanten mee op. De basis is tomatensaus met eieren en brood om mee te dippen. Wil je liever andere kruiden en/of groenten toevoegen aan de saus? Wees creatief!
Dit bericht bekijken op Instagram
Deze lekkernijen zet je ook binnen een handomdraai op tafel:
- Dit is het makkelijkste recept voor chocoladecake ooit!
- Makkelijk en lekker recept: zoete aardappel-pannenkoekjes
- Briljant én lekker: 16 x recepten waar je maar 3 ingrediënten voor nodig hebt