Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 14 feb 2019

Shakshuka; het ideale recept voor ontbijt, lunch én diner

Wat ik zo mooi vind aan Nederland is dat ons kikkerlandje veel verschillende culturen kent. Op deze manier maken we kennis met verschillende feestdagen, gewoontes én de heerlijkste gerechten. Zo heeft één van mijn beste vriendinnetjes mij geïntroduceerd met de keuken van het Midden Oosten.

Hoewel ik het liefst iedere dag bij haar aan tafel schuif, gaat mijn hartje het snelst kloppen van shakshuka. Een simpel, maar oh zo heerlijk eenpansgerecht wat bestaat uit een kruidige tomatensaus met eieren. Heerlijk om je brood in te dippen, zowel in de ochtend, avond als middag!

Het recept voor shakshuka

Voor twee personen (of één als je erg veel trek hebt) neem je: 

  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  •  1 teentje knoflook
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 flinke hand peterselie
  • 4 eieren
  • vers brood
  • een scheutje olijfolie
  • een koekenpan

Zo maak je shakshuka: 

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de koekenpan met een scheutje olijfolie en fruit de ui eventjes mee. Snijd in de tussentijd de paprika in stukjes en voeg deze samen met de knoflook toe aan de pan. Voeg de tomatenpuree en de tomatenblokjes hieraan toe en laat het goedje even sudderen. Breng het mengsel op smaak met alle kruiden en proef af en toe, zodat de saus niet de scherp of te zout wordt. Maak vervolgens kuiltjes in de saus om je eieren in te schenken. Leg een deksel op de koekenpan, zet het vuur laag en laat de eieren ongeveer 7 minuten pocheren. Strooi vervolgens wat fijngehakte peterselie over je gerecht. Je kunt er eventueel ook feta of andere kaas overheen strooien. Zet de pan in het midden van de eettafel met een mandje brood ernaast en dippen maar. Eet smakelijk!

TIP: dit gerecht wordt overal ter wereld gegeten en is dus op verschillende manieren te bereiden. Dit receptje werkt voor mij het allerbeste, maar je kunt er alle kanten mee op. De basis is tomatensaus met eieren en brood om mee te dippen. Wil je liever andere kruiden en/of groenten toevoegen aan de saus? Wees creatief!

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monica || TheMovementMenu.com (@themovementmenu) op

 

Deze lekkernijen zet je ook binnen een handomdraai op tafel:

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Shakshuka; het ideale recept voor ontbijt, lunch én diner
Sluiten