Redactie
Redactie Kids 27 sep 2017

Shocking: zo veel foto’s staan er gemiddeld van je kind online als hij vijf is

Sharenting: de behoefte van ouders om (heel veel) foto’s van kinderen op internet te plaatsen. Met als gevolg dat bijna 80 procent van de kinderen al online te vinden zijn als ze twee zijn. Tegen de tijd dat ze vijf zijn, kunnen ze bijna 1500 foto’s van zichzelf op internet vinden.

Schokkend

Dat is de tamelijk schokkende uitkomst van onderzoek van een Brits internetbedrijf in samenwerking met Parent Zone – een organisatie die ouders bewust wil maken hoe het best om te gaan met digitale mogelijkheden. Dat dat bewustzijn hard nodig is, mag met dit soort resultaten geen overbodige luxe heten.

Contact onderhouden en advies inwinnen

Meer dan 40 procent van de Britse ouders post regelmatig foto’s van hun kinderen op social media, waarvan de helft minimaal een keer per maand. Naar eigen zeggen doen de meeste ouders dit om familie en vrienden op de hoogte te houden van hoe het met ze gaat, maar ook om advies in te winnen, of om praktische en emotionele steun te krijgen.

Sharenting: een groeiende trend

De zorgen over dit groeiende ‘sharenting’ zijn niet nieuw; regelmatig wordt op verschillende manieren gewaarschuwd voor het (overmatig) posten van informatie over kinderen op internet. In Frankrijk en Duitsland voert de politie zelf landelijke campagnes om ouders op de gevaren van (over)sharenting de wijzen.

‘Right to erasure’

Een goed idee, maar je kunt je afvragen of die bemoeienis van de overheid niet te ver gaat? Een van de voorgestelde middelen is het zogeheten ‘right to erasure’ (letterlijk: recht om te wissen) – het gegeven dat kinderen naarmate ze ouder worden kunnen eisen dat social mediaplatforms en andere sites om foto’s en informatie die er door een van hun ouders opgezet is, te verwijderen.

Slechte bedoelingen

Los van de vraag of een kind erop zit te wachten dat er ongevraagd beeldmateriaal van hem te vinden is, is het door een aantal foto’s ook mogelijk informatie te vergaren over de woonplaats van een kind, waar hij naar de opvang gaat, welke speeltuin hij graag komt – allerlei gegevens die mensen met slechte bedoelingen maar wat graag onder ogen krijgen.

Privacy

Tenslotte is er wel degelijk enige nuance aan te brengen in het alarmerende verhaal. Namelijk dat lijnrecht tegenover deze oversharende moeders en vaders de meerderheid van de ouders (56 procent) staat, die bewust geen foto’s van hun grut online zet ‘om de privacy van hun kinderen te beschermen’. Hallelujah.

Kinderen en social media: wanneer zijn ze oud genoeg om hun eigen account te openen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parent Zone

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Shocking: zo veel foto’s staan er gemiddeld van je kind online als hij vijf is
Sluiten