Eva Dusch
Eva Dusch Body 15 mei 2016

Shit! Dit is het resultaat wanneer je twee weken ‘even’ niet sport

Het is het eeuwige dilemma in de zomer: sporten of terras. Ofwel: bikini body in the making vs. morgen ga ik écht beginnen. En voor zeer verklaarbare redenen wint optie twee opvallend vaak. En opeens heb je dan al twee weken niet gesport. En dat heeft meer invloed dan je denkt.

En niet alleen de zomeravonden op het terras zijn een eeuwige uitdaging. Wat dacht je van Netflix. Of wat quality time met vriendinnen of je geliefde. Kortom: je overvolle agenda. Maar alle excuses terzijde, sporten vraagt gewoon om discipline, mensen. Want anders gebeurt er dus dit.

[STAP stap=”1″]

Vergeet die twee weken – Na drie(!) dagen verandert je lichaam al

Op een mensenleven is dit natuurlijk niks, maar in die drie dagen dat jij ‘stil zit’ gebeurt er toch een heleboel. En niet in goede zin. Je spiermassa vermindert doordat spiervezels hun vetverbrandingscapaciteit verliezen. Niet dat wanneer je één keer je hardlooprondje of bootcamp overslaat je meteen je beenspieren kwijt bent, maar zoiets als je buik-of bilspieren verdwijnen wel heel snel wanneer je er te lang geen aandacht aan besteedt. Regelmatig sporten is daarom belangrijk voor je lijf, niet alleen voor je uiterlijk maar ook voor je gezondheid. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

[STAP stap=”2″]

En die verloren spiermassa moet je weer opbouwen

Iedereen kent het gevoel wel: wanneer je regelmatig sport, gaat het je steeds gemakkelijker af. Maar heb je al een paar dagen niks gedaan, dan sta je ineens hijgend en met trillende armpjes een oefening te doen die je normaal makkelijk afging. Herkenbaar, toch? Die spiermassa die je dus bent kwijtgeraakt afgelopen dagen, moet je nu weer opbouwen. Ongeveer twee keer zo lang als dat je erover deed om het kwijt te raken. Twee weken niet sporten staat gelijk aan een hele maand buffelen om weer terug in vorm te komen. Niemand heeft ooit gezegd dat het leven eerlijk is.

[STAP stap=”3″]

Je ‘clean eating‘ houding is even wat minder

Wat verklaart waarom je niet meer kan stoppen met denken aan die Magnums in de vriezer. Oh-zo herkenbaar dit. Wanneer ik veel sport, ben ik ook meer geneigd om heel gezond te eten. Want mijn lichaam vraagt erom en daardoor voel ik me nog fitter en hartstikke kwiek. Maar wanneer het sporten erbij inschiet, grijp ik eerder naar ongezond eten. Het verlangen naar comfort food komt doordat je de positieve invloed op je energie, geest en uithoudingsvermogen mist wat wordt veroorzaakt door het sporten. Wanneer je een tijdje niet sport maar het je lukt om wel gezonde voeding te blijven eten zul je merken dat je opgebouwde spiermassa langer intact blijft.

[STAP stap=”4″]

Je bent meer vatbaar voor stress

Nog eentje die ik ontzettend herken. Al jarenlang is sporten voor mij dé manier om stress te lozen.
Door te sporten maakt je lichaam endorfines aan en die zorgen ervoor dat je je blij en gelukkig voelt.
Het stresshormoon cortisol wordt daarentegen sneller afgebroken waardoor je je ontspannen voelt. De snelste manier om dit hormoon af te breken is namelijk door je ademhaling te verdiepen. De extra zuurstof die je inademt geeft je een fitter en vitaler gevoel.

[STAP stap=”5″]

Je slaapt slechter

Want je hebt dus meer stress in je lichaam dat nu geen kant op kan. En dus is de kans groot dat je tot ‘s avonds laat blijft piekeren en tobben, en je lichaam alles behalve ontspannen is. Dat betekent stress + slaaptekort = mega chagrijnig. Hoera!

[STAP stap=”6″]

Je geweten begint steeds harder tegen je te praten (vooral in de zomer)

‘Zeg, je weet dat elk wijntje gelijk staat aan één brownie, toch? En je hebt er nu al twee achterover getikt. Ik zie de vetrolletjes al groeien. En jij wilde deze zomer toch strak in bikini? En moet ik je nog vertellen dat je glas wijn optillen alles behalve een goeie work-out is. Wow, kijk trouwens wat een gespierde benen je buurvrouw heeft. Zij gaat tenminste naar de sportschool. Dat zou jij ook kunnen zijn, maar…’ En zo gaat het maar door en door. Enough said.

Heb jij de sportschool überhaupt nog nooit van binnen gezien? 10 tips om te beginnen met sporten als je nog nooit hebt gesport>

Reageer op artikel:
Shit! Dit is het resultaat wanneer je twee weken ‘even’ niet sport
Sluiten