Susan Dalstra
Susan Dalstra Lifestyle 8 augustus 2018

Experts zeggen: een shopverslaving moet erkend worden als mentale aandoening

Hoe het precies gebeurt weet je ook niet, maar je kan niet door een Zara of H&M lopen zonder naar buiten te gaan met een tasje. Je hebt stapels ogenschijnlijk identieke streepjestruien die toch allemaal nét even anders zijn en komt in de krochten van je kledingkast regelmatig aankopen tegen met de kaartjes er nog aan.

Zelfcontrole

Deskundigen waarschuwen dat dat excessieve shoppen misschien wel meer is dan een gebrek aan zelfbeheersing. Zij pleiten ervoor dat een shopverslaving wordt aangeduid als een mentale aandoening. Klinisch psycholoog Astrid Mueller meent dat op die manier beter een diagnose en bijpassende behandeling kan worden vastgesteld. Dat kan echter niet zomaar.

Dwangmatig kopen

‘Hoewel er uit veel landen bewijs komt dat dit een aandoening is, loopt de kwaliteit van de onderzoeken nog uiteen en is er meer kwalitatief onderzoek nodig voordat het officieel kan worden aangeduid als een mentale aandoening. Een vorm van dwangmatig kopen wordt al erkend in de vorm van gokverslaving. Er is dus een grote kans dat dwangmatig shoppen in de toekomst veel meer erkend wordt’, zegt Astrid.

Dwangmatig shoppen gaat verder dan een voorliefde voor mooie kleren. Het komt voort uit de behoefte om een bepaalde angst te verlichten – en dat kan alleen door iets te kopen. Shoppen is een manier om met negatieve emoties om te gaan en de shoppers gaan heel ver om nieuwe aankopen te verbergen voor geliefden.

Eerder deze maand werd ook al gameverslaving door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeduid als een officiële aandoening.

Reageer op artikel:
Experts zeggen: een shopverslaving moet erkend worden als mentale aandoening
Sluiten