Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 25 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 signalen laten zien dat je kind klaar is voor een huisdier

Het hebben van een huisdier kan een geweldige aanvulling zijn op je gezin én ze kunnen kinderen belangrijke levensvaardigheden leren zoals een verantwoordelijkheidsgevoel. Maar oké, huisdieren zijn ook veel werk en wat als je kind er nog helemaal niet klaar voor is?

De meeste kinderen zijn dol op dieren en als je nog geen huisdier hebt, is de kans groot dat je er eentje krijgt zodra je kleine leert praten. Er zijn veel goede redenen om een huisdier te introduceren wanneer je kind nog klein is, maar hoe weet je nou wanneer het de juiste tijd is?

Klaar voor een huisdier

Deze vijf signalen laten je zien dat je kind waarschijnlijk klaar is voor de komst van een huisdier!

1. Ze voelen zich comfortabel bij dieren

Kinderen zouden zich veilig en verzekerd moeten voelen in het bijzijn van dieren. Het is geen goed idee om een hond te nemen als je kind er als de dood voor is, obviously. Het zal hun angst niet wegnemen en waarschijnlijk zelfs nog meer angst veroorzaken. Als je kind al tekenen van angst vertoont, kan het helpen om hem langzaam dieren te laten zien die heel kalm zijn, zoals wat oudere katten en handen.

2. Je kind is niet allergisch

Veel kinderen kunnen allergisch zijn voor bepaalde dierenvachten. Als je kind allergisch lijkt te zijn, is misschien een huisdier als een vis, schildpad of cavia al een beter idee. Het is slim om – voordat je een huisdier aanschaft – te kijken of je kind allergisch is. Het ergste wat je moet doen is een huisdier ‘weg doen’ omdat je kleine allergisch blijkt te zijn, dan kun je het beter voor zijn.

3. Ze gaan respectvol met dieren om

Als je kind niet bang is voor dieren, is dat niet meteen een goede reden om een huisdier te krijgen. Idealiter moeten je kleine natuurlijk ook liefde en respect vertonen, dan weet je dat ze de grenzen begrijpen en het dier niet zeer moeten doen.

4. Ze zijn toegewijd aan het idee van de komst van een huisdier

De gedachten van kids kunnen de hele tijd veranderen, vooral als ze nog klein zijn. Zorg ervoor dat je genoeg gesprekken voert over het krijgen van een huisdier, zodat je weet dat zij ook duidelijk weten dat er straks een gezellig gezinslid bij komt.

5. Ze kunnen ook taken doen

Ook jonge kinderen zijn in staat om kleine taken uit te voeren, en hoe leuk is het om je kleine te betrekken bij het verzorgen van je huisdier. Als je kleine al helpt met de speeltjes opruimen en zichzelf kan aankleden, vindt ‘ie het vast ook leuk om soms de riem vast te houden wanneer je de hond zou uitlaten.

Een huisdier nemen is natuurlijk een grote verantwoordelijkheid. Zorgen voor voer, naar de dierenarts, zorgen voor opvang als je op vakantie gaat, uitlaten en opruimen komt allemaal bij je to-do lijstje op. Je moet natuurlijk ook goed nagaan of je de kosten aan kunt. Het kiezen van het juiste huisdier is belangrijk, maar als je eenmaal die keuze hebt gemaakt heb je veel plezier van je nieuw gezinslid!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 5 signalen laten zien dat je kind klaar is voor een huisdier
Sluiten