Aan deze signalen herken je dat je kind (een tikkie) verwend is

Kinderen Laurien Bleeker 17 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

We kennen allemaal het stereotype ‘verwend kind’ uit de films. Maar ook in het echte leven komt het vaker voor dan je verwacht en dat ziet er gelukkig(!) iets minder heftig uit. Maar waaraan herken je een verwend kind?

Je had het je nog zo voorgenomen toen je zwanger was: je zou je kind niet gaan verwennen. Maar dan word je door je mini aangekeken met twee lieve grote ogen en ben je om. Vervolgens luistert hij niet meer goed naar je, of negeert je zelfs. En daarna hebben zelfs consequenties geen zin meer.

Signalen verwend kind

Dat is het moment dat je bij jezelf moet gaan nadenken of je je kind niet te veel verwend. Verwennen helpt namelijk maar even, op de langere termijn zal het juist tegen je gaan werken. Herken aan de volgende signalen of je kind misschien een tikkeltje verwend is.

1. Je kind krijgt altijd zijn zin

Of dat nu gaat om iets lekkers meekrijgen in de supermarkt of toch even langs de speelgoedwinkel voor iets nieuws. Of tijdrekken bij het naar bed gaan, snoepen voor het eten of zonder jas aan naar buiten gaan.

Als je elke keer maar weer toegeeft om zo discussies te vermijden, leert je kind dat hij alles voor elkaar kan krijgen wat hij wil, door even een zielig gezicht op te zetten. Op die manier leert hij niet te luisteren naar anderen en kent hij geen grenzen, en dat kan later, als hij volwassen is, problemen opleveren.

2. Je dreigt met dingen die je toch niet doet

We doen het allemaal wel eens: dreigen richting je kind. Je dreigt bijvoorbeeld niet naar opa en oma te gaan als hij niet nu zijn schoenen aantrekt of je dreigt speelgoed weg te gooien als hij het niet opruimt. Allemaal loze dreigementen, want je doet het toch niet.

Vaak gebeurt dit als je zelf al moe of geïrriteerd bent en je niet meer weet wat je anders kan doen. En je kindje weet dat ook. Probeer daarom andere manieren om je kind mee te krijgen in wat jij wilt, door rustig te communiceren bijvoorbeeld.

3. Je bent niet consequent genoeg

Kinderen hebben grenzen nodig en jij bent degene die ze die grenzen moet geven. Doe je dit niet, of de ene keer wel en de andere keer niet, dan weet je mini niet waar hij aan toe is. Hij weet dan niet meer wat wel en niet kan, en dat zorgt voor verwarring en irritaties.

4. Je beschermt je kind tegen bepaalde emoties

Iedereen ziet zijn kind het liefste blij, vrolijk en gelukkig, maar andere emoties mogen er ook zijn. Heb je het gevoel dat je je kindje te beschermend opvoedt? Door altijd alles voor hem op te lossen, hoe goed bedoeld ook? Dan kan het zijn dat je kind als volwassene niet weet hoe hij moet omgaan met teleurstellingen en andere moeilijke situaties. En dan ben jij er niet om dat voor hem te doen.

5. Je moet je kind omkopen om hem iets te laten doen

Schoenen en jas aantrekken, speelgoed opruimen, bordje afruimen, handen wassen: doet je kind al deze dingen pas als je hem iets leuks of lekkers beloofd als beloning? Dan kan het zeker zo zijn dat hij best een beetje verwend is.

Probeer hem eens op een andere manier te laten doen wat jij wilt, want in zijn latere leven krijgt hij ook geen beloning als hij zijn werk afmaakt bijvoorbeeld.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme