Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Kinderen 7 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Simpel rekensommetje: zo lang wordt je kind later

Ben je nieuwsgierig of je zoon of dochter later met kop en schouders boven je uit zal steken of een onderdeurtje wordt? Wij ontdekten een simpel rekensommetje dat al sinds de jaren ’70 gebruikt wordt om de lichaamslengte van je kind als volwassene te berekenen. Of het klopt? Time will tell.

Hoe lang een kind wordt heeft voor zo’n 70% met erfelijkheid en voor de rest met andere factoren zoals gezonde voeding en genoeg beweging te maken. En met het geslacht, want zonen worden meestal langer dan dochters. Dit lengteverschil tussen de jongens en de meisjes heeft niet alleen met genen te maken. Meisjes stoppen simpelweg eerder met groeien. Op hun vijftiende is het meestal wel klaar, terwijl jongens nog een jaar of drie langer de hoogte inschieten.

Zo reken je het uit

Maar hoe weet je nou hoe lang jouw kind wordt ‘als ‘ie later groot is’? Voordat we het rekensommetje met je delen, is er een nog simpelere manier om dit in te schatten en dat is op basis van erfelijkheid. Als jij en je partner niet al te veel schelen in lengte, zal jullie dochter later ongeveer even lang worden, en jullie zoon langer. Moeders die vrij lang zijn, geven hun ‘lange mensen’-gen namelijk door aan hun zonen. En aangezien vrouwen meestal met een langere man trouwen, kan je ervan uitgaan dat een jongen in dit geval langer wordt dan z’n ouders. Ben je voor een vrouw nogal lang en wil je liever geen kinderen op de wereld zetten die nog langer worden? Ga vooral op zoek naar een man die kleiner is dan jij.

LEES OOK: 9 x redenen waarom kleine(re) mannen ideaal relatiemateriaal zijn

Rekensommetje

Oké, maar die rekensom dus. Deze werkt als volgt:
Wil je weten wat de lichaamslengte van je zoon wordt: tel de lengte van beide ouders bij elkaar op, doe hier 13 centimeter bij en deel deze uitkomst door twee. Tada!
Heb je een dochter, dan doe je precies hetzelfde alleen haal je nu 13 centimeter van de totale lengte van beide ouders af. Waarom dertien centimeter? Dit is de gemiddelde lengte die mannen en vrouwen schelen.
Wat denk je? Waarheid of onzin? Jij mag het zeggen.

Extra

Als bonus nog een rekensommetje die wij laatst hoorden om de lengte van een kind te berekenen. Deze werkt zo: wil je weten hoe lang je zoon later wordt, dan verdubbel je z’n lengte op tweejarige leeftijd. Bij een meisje verdubbel je haar lengte op het moment van dat ze 18 maanden is. Ook voor deze formule geldt: resultaten uit de berekeningen geven geen garantie voor de toekomst.

Waarom vallen veel mannen eigenlijk op vrouwen die kleiner zijn dan zij? Wij kunnen wel 10 redenen bedenken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dailymail.co.ukSciencefocus.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme