Leanne Hansma
Leanne Hansma Kids 21 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Met deze simpele manieren wordt je kind weer rustig

Boos, verdrietig, niet lekker in je vel of gewoon te veel energie. We hebben er allemaal weleens last van. Met een druktemaker in huis of een verdrietig kleintje is de rust soms ver te zoeken. Door deze simpele manieren kan je kind weer ontspannen en haal je de rust terug in huis.

Knuffelen

Er is niets fijners dan even gezien of gehoord worden. Geef je kind daarom een dikke knuffel als hij boos, verdrietig of juist blij is. Een beetje één op één aandacht doet goed.

Praat erover

Soms is het lekker om even je hart te luchten. Vraag je kind of hij wil vertellen wat er aan de hand is. Misschien krijg je er wel helemaal niks van mee, maar dan is je kind het wel kwijt. En dat kan alleen al een hele opluchting zijn.

Drinken of eten

De oplossing hoeft niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Misschien heeft je kind gewoon dorst of trek in eten. Geef ze daarom als ze verdrietig, boos of druk zijn wat te drinken. Een glas water doet dan vaak wonderen. Ook een beker warme melk of thee kan in zo’n situatie lekker zijn. Soms helpt het om je kind wat te eten te geven. Wie weet zorgt het dat de suikerspiegel weer op peil komt en is er daarna weinig meer aan de hand.

Afleiding

Ga even iets anders doen. Een andere setting of een andere activiteit kunnen ervoor zorgen dat je kleine spruit even zijn focus kan verleggen. Daardoor heeft hij of zij de gedachten even ergens anders bij. Dat zorgt ervoor dat de boosheid, het verdriet of juist de drukte naar de achtergrond verdwijnen.

Dansen, zingen en springen

Voor een kind is het heerlijk om gewoon even stoom af te blazen. Laat ze daarom lekker rennen, dansen, zingen en springen. Van binnen dansen en zingen op muziek tot aan buiten touwtje springen, hinkelen en rennen. Gooi even alle energie, boosheid of verdriet eruit.

Op de kop hangen

Over dit verschijnsel schreven we al eerder op Famme. Op de kop hangen schijnt je kind te helpen om rustig te worden. Het evenwichtsorgaan, dat in je oor zit, blijkt tot rust te komen als een kind op z’n kop hangt.

In bad gaan

Niets leukers en lekkerders voor je kindje om in een warm bad te stappen. Zo kunnen ze even ontspannen én spelen.

Haal diep adem

Diep ademhalen is fijn en kan ervoor zorgen dat je kindje wat meer tot zichzelf komt. Het is een manier om je lichaam te ontspannen en jezelf te kalmeren. Vind je kleintje het lastig om een paar keer diep adem te halen tijdens een drift- of huilbui? Maak er een spelletje van.

Tel tot 10

Wanneer je je kindje tot 10 laat tellen heeft hij of zij de gedachten even op wat anders en denkt dus 10 seconden even niet aan wat hem of haar dwars zit. Het geeft een rustmoment om even goed na te denken voordat je kindje iets doet of zegt of over wat er gebeurd is.

Ga een rondje wandelen

Het schijnt dat je door te wandelen in de buitenlucht stress kunt verminderen. Heeft je kindje dus een mindag of juist een overvloed aan energie, ga eens een blokje om. Een rondje lopen door het bos, het park of gewoon in de buurt kan je kindje goed doen.

Kom even tot rust op een eigen plek

Iedereen heeft wel een plek (in huis) waar het fijn is om je terug te trekken. Ook je kinderen hebben dit vast. Geef aan dat ze hier naar toe kunnen gaan als ze toe zijn aan een beetje tijd voor zichzelf. Met een speen of een knuffel kan zo’n plekje heel fijn aanvoelen en komt je kleintje weer helemaal tot rust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze simpele manieren wordt je kind weer rustig
Sluiten