5 simpele stappen om het moederschap financieel te overleven

Gesponsord Commerciële Redactie 10 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Je kids zijn alweer overal uitgegroeid, de rekeningen van de sportclubs ploffen op de mat en eigenlijk moet iedereen een knipbeurt. Daar had je financieel gezien even niet op gerekend. No worries! Samen met Rabobank maken we een serie vol tips voor meer inzicht in je financiën.

Dat het opvoeden van je kroost bloed, zweet en tranen kost, weet je intussen wel. En gelukkig krijg je er heel veel voor terug! Maar die opvoeding kost ook best wel veel geld en we kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Creatief

Met de uitzet had je wel rekening gehouden en al die schattige kleertjes hingen natuurlijk maanden voordat je kind er überhaupt in paste al klaar in de kast. De kosten voor de kinderopvang (insert zweetdruppeltjes bij papa en mama) had je ook al ingecalculeerd. Als ze groter worden, komen er nog meer kosten bij. Denk om de haverklap een nieuwe kleding- en schoenmaat, zwemles, sportclubjes en de kapper.

Natuurlijk groei je erin mee. Maar je inkomsten groeien niet zomaar evenredig mee, dus soms moet je creatief zijn. En dan is het wel zo handig dat je precies weet hoeveel geld je maandelijks te besteden hebt en waar het naartoe gaat (en moet). Gelukkig zijn wij er om je te voorzien van de 5 stappen die je kunt zetten om het ouderschap ook financieel gezien een stukje makkelijker te maken.

1. Houd je inkomsten en uitgaven bij

Oké, dit klinkt nog simpel toch? Een avondje rekenen en je bent er (niet waar trouwens, maar klus 1 is dan in elk geval geklaard). Je kunt het op de ouderwetse manier – pen en papier – doen of digitaal, bijvoorbeeld in een Excelbestand. Maak gebruik van het huishoudboekje van Rabobank, een voorbeeld van een overzicht van inkomsten en uitgaven. De app van je bank geeft ook inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Je kunt in de Rabo App zelfs betaalrekeningen van andere banken toevoegen voor een nog completer financieel overzicht. Superhandig!

2. Categoriseer

Als je weet wat je in totaal uitgeeft, is het slim om te kijken waar je geld precies naartoe gaat. Verdeel alles in vaste lasten en variabele uitgaven. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld huur/hypotheek, energiekosten, verzekeringen, kinderopvang, abonnementen en boodschappen. Bij variabele uitgaven gaat het bijvoorbeeld om kleding, cadeaus en vervoer. Deel alles op in verschillende categorieën. Schrijf vervolgens op welke inkomsten je hebt en maak ook daar onderscheid in, bijvoorbeeld als je naast je salaris toeslagen of alimentatie ontvangt.

3. Tel op

Nu tel je alle bedragen in de categorieën op. Zo kun je meteen zien wat je in totaal aan bijvoorbeeld kleding en schoenen voor de kinderen, de boodschappen en abonnementen op sportclubs, de zwemschool en streamingdiensten hebt uitgegeven. Geloof ons, dat kan even confronterend zijn – want ook jouw koffietjes-to-go reken je mee – maar het is allemaal voor het goede doel. Je weet nu namelijk precies of je meer uitgeeft dan er binnenkomt of dat je juist geld overhoudt.

4. Bepaal je budget

Het is zaak om te voorkomen dat je per categorie meer uitgeeft dan je hebt (begroot). Dus bepaal per categorie wat je eraan wil (of kunt) uitgeven. Door te budgetteren, breng je balans in je inkomsten en uitgaven. Misschien is het nodig om op bepaalde zaken – vaste lasten of juist variabele uitgaven – te besparen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je abonnementen of check een van de andere bespaartips.

5. Kies spaardoelen

Als je weet hoeveel geld er overblijft, bepaal je je spaardoelen. Voor de vakantie met het gezin, leuke uitjes of iets helemaal alleen voor mama, want vergeet de selfcare niet! Spaar er (automatisch) voor als het lukt. Ook handig: maak potjes – dat kan gewoon digitaal in de app van de bank – en zet daarin steeds wat geld opzij voor bijvoorbeeld de kapper of een jaarlijkse contributie. Zo valt het niet rauw op je dak als alles tegelijk komt, omdat je kids die maand toevallig ook ineens van alles een maatje groter nodig hebben.

Last but not least: probeer nadat je alle tips hiervoor hebt gebruikt ook nog regelmatig – wekelijks of anders maandelijks – te checken hoe je ervoor staat. Inkomens kunnen veranderen, situaties ook – denk aan de duurder geworden boodschappen – en zeker als ouder van opgroeiende kinderen zit het leven vol verrassingen!

Iedereen kan een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is daarvoor belangrijk. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over geld vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Start de Wegwijzer van Rabobank en ontdek binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.

In samenwerking met Rabobank

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Relevante artikelen