Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 18 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Met dit simpele trucje vergroot je de woordenschat van je kind

Het eerste woordje van je kind laat je hart smelten, maar uiteindelijk betekent het leren praten natuurlijk dat-ie straks klaar is voor het echte leven. Op deze manier kun je helpen de woordenschat van je kind zo snel en goed mogelijk uit te breiden.

Met dit lesje woordenschattraining van een expert, kletst-ie je straks de oren van het hoofd.

Woordenschat

De taalontwikkeling van je peuter zorgt voor een grotere woordenschat. Waar hij begint met een simpel ‘mama’ en ‘papa’, zal hij langzamerhand steeds meer woorden gaan gebruiken en combineren. En jij kunt ‘m daar bij helpen. Praten tegen je baby, voorlezen en het aanwijzen van objecten en deze benoemen… Er is eigenlijk niets dat je kunt doen om je baby niet te helpen bij zijn spraakontwikkeling.

Achterstand

De meeste kinderen beginnen wanneer ze tussen de 18 en 24 maanden oud zijn woordcombinaties te maken van twee en drie woorden. Na 24 maanden gebruiken de meeste kinderen in totaal zo’n 50 tot 200 woorden. Als je peuter op deze leeftijd veel minder praat dan gemiddeld, hoeft dit niet gelijk een probleem te zijn. Toch kan een achterstand bepaalde dingen uitwijzen. Daarom is het belangrijk om voor de zekerheid het gehoor van je kind te laten testen of een afspraak te maken met je kinderarts als je iets anders vermoedt.

8 x tips hoe je je kind op een leuke manier kunt leren lezen

Woordenschat vergroten

Allereerst moet je er proberen achter te komen wat in de woordenschat van je kind ontbreekt. Kijk of hij genoeg verschillende woorden kent (verschillend als in een goede balans van werkwoorden, zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, vraagwoorden etc. etc.) om combinaties mee te kunnen maken. Als hij bijvoorbeeld vooral werkwoorden kent, wordt het namelijk erg lastig om een mini-zinnetje te produceren. Als je dit een beetje hebt uitgevogeld, kun je beginnen met de ‘uitbreidingsstrategie’. Herhaal de woorden die je kind zegt, maar vul steeds een extra woord in. Als je kind een hond ziet en roept: ‘hond’, herhaal jij dit als ‘grote hond’. Dit kun je meerdere keren doen, terwijl je iedere keer een ander ‘extra’ woord toevoegt. Het moet je doel zijn om de moeilijkheidsgraad voor je kind iedere keer net een tandje hoger te leggen.

Kletsen

Je kunt hier letterlijk de hele dag mee bezig zijn. Praat veel tegen je kind en houd goed in de gaten welke woorden hij gebruikt. Zowel in bad, tijdens het eten, terwijl jullie boekjes lezen of spelen: gebruik ieder moment om je peuter te trainen. Zo gaat hij straks met een enorme woordenschat naar de basisschool.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

purewow.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme