Sinds ik deze 18 dingen niet meer doe, ben ik een stuk gelukkiger

Het afgelopen jaar publiceerde the Journal of Happiness Studies een onderzoek dat beweerde dat geluk iets genetisch is. Ga ik niet ontkennen, maar dit betekent niet dat je jouw geluk (of gewoon die kutdag) een beetje naar je hand kunt zetten.

Nu ik dik in de dertig ben, heb ik eindelijk in de smiezen hoe je dat een soort van doet. In elk geval door te stoppen met deze dingen:

1. Blijven hangen in het verleden

Dat kost een paar centen (in mijn geval aan een therapeut), maar dan heb je ook wat. De relatie tussen mijn ouders was niet bepaald gezellig en harmonisch en daar krijg je als kind best een opdonder van. Je mist een thuis, een plek om altijd naar terug te keren. Sinds ik het gemis daarvan heb geparkeerd en leerde accepteren dat mijn ouders ook maar gewoon mensen zijn, gaat het met mij en de familiebanden een stuk lekkerder.

2. Altijd ja zeggen

Echt, nee zeggen is net zo makkelijk. Want voor je het weet zit jij met het werk van je baas opgescheept die alles over de schutting gooit, sta je in de kroeg terwijl je eigenlijk even een avondje wilt bijtanken op de bank en heb je het hele weekend je ouders over de vloer. Heb je alleen jezelf mee.

3. De allerbeste willen zijn in mijn vak

Ik word het toch niet, dus die bewijsdrang heb ik ergens rond mij dertigste losgelaten. Mijn ambities niet. En dat werkt en focust een stuk lekkerder.

4. Werk altijd op één plaatsen

Soms komt het op de eerste plek. Maar niet altijd. Want ik heb ook een kind. En een man. Vrienden. En er is Netflix.

5. Me iets aantrekken van de mening van anderen

Zoals mijn vader altijd zegt: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit.’ Dus ook negatieve gedachten over wat anderen misschien wel niet van je vinden. Wat niet wil zeggen dat je je als een ijskonijn een weg door het leven moet slaan, maar je begrijpt wat ik bedoel.

6. Denken dat het gras altijd groener is

Want dat is het niet. En dat geldt voor je huis, je wederhelft, je baan en vast nog veel meer. Ik bedoel niet dat je moet schikken in je lot, maar die eeuwige zoektocht naar meer, beter, leuker, lekkerder zet niet altijd zoden aan de dijk. Dus pak die focus en kijk eens naar wat je hebt.

7. Blijven twijfelen over de keuzes die ik heb gemaakt

Als ik nou nee had gezegd tegen die freelanceklus, wat was er dan op mijn pad gekomen? Hadden we niet beter een huis in een andere buurt kunnen kopen? Was het niet handiger geweest als ik eerder aan kinderen begonnen was? Vragen die horen bij grote keuzes, maar waar je toch nooit antwoord op krijgt.

8. Me druk maken over mijn buikje

Ik vreet mezelf niet vol, maar die sixpack gaat er niet meer komen. Behalve in de vorm van blikjes bier.

9. Altijd op hakken lopen

Dat scheelt gewoon rugpijn. Simpel.

Lees ook: 7 cartoons die bewijzen dat we gelukkig nooit helemaal volwassen worden

10. Van vriendinnen verwachten dat ze me altijd begrijpen

Nog een wijsheid, dit keer van een oude vriend uit mijn stamkroeg: ‘Vriendschap is een taart en elke vriend is een stukje van die taart.’ Dus met die ene vriendin kun je uren in je kroeg hangen, de ander is een soort zus of iemand met wie je op vakantie kunt. Kortom, elke vriendin is anders en kijkt op een andere manier naar jou. Logisch eigenlijk.

11. Het overanalyseren van mijn relatie

Die is gewoon niet altijd perfect. En mijn vriend begrijp ik lang niet altijd. En dat is prima.

12. En het overanalyseren van mezelf

Soms heb je gewoon een kutdag. Omdat je ongesteld moet worden, het nog steeds winter is of god weet waarom. Hoef je niet altijd te analyseren. Pak een reep chocolade en zit het lekker uit, dan gaat vanzelf wel weer over.

13. Me schuldig voelen

Er zijn duizend dingen waar je je schuldig over kunt voelen. Van het eten van die dikke vette hap tot te weinig tijd hebben voor je kind/kat/wederhelft. Doe er wat mee of laat het gaan, anders blijft het zeuren in je hoofd.

14. Series kijken en me schuldig voelen

Want er is altijd iets nuttigers dat je kunt doen: stofzuigen, de weekendbijlage van de krant lezen, je administratie, een goed gesprek voeren met je huisgenoot. Maar ja, die series zijn er niet voor niets toch?

15. Uren surfen op social media

Lekker neuzen in andersmans levens. Kon ik me uren mee vermaken. En dan denk je soms toch: wat ben ik saai. Die vliegt naar de Maledieven, die staat elke avond te hijsen in de kroeg, die gaat naar alle booming feestjes en hoe kan het dat zij moeder is en er elke dag zo stunning uitziet? Je kunt ook gewoon stoppen met je verlekkeren aan andermans foto’s en je eigen leven gaan leiden. Daar heb je dan weer mooi de tijd voor.

16. Denken: waarom overkomt míj dit nou weer

Het leven is geen sinecure. Er overkomen je dingen die echt heel zuur zijn en waar je geen invloed op hebt. Alleen: je hebt altijd de keus hoe je ergens mee omgaat. Hoe heftig iets ook is.

17. De uren tellen die ik heb geslapen

Dat bezorgt mij (als moeder van een lastige slaper) een slecht humeur en ik slaap er geen minuut meer van.

18. De focus leggen op wat je niet hebt

Als je kijkt naar wat je allemaal wel hebt, is dat best een heleboel. Gaaaap, ik weet het. Maar het is wel waar.

Lees ook: 7 x verdomd goeie tips om gelukkiger wakker te worden

Reageer op artikel:
Sinds ik deze 18 dingen niet meer doe, ben ik een stuk gelukkiger
Sluiten