Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 22 nov 2017

Sinterklaas en autisme: als je een kind hebt dat snel geprikkeld raakt

De Sinterklaastijd is zelfs voor kinderen zonder een autisme spectrum stoornis een ontzettend drukke en hectische tijd. Voor kinderen die moeite met prikkels hebben, ADHD hebben of een vorm van autisme kan het heel erg zwaar zijn. Als ouders kun je met een strak schema en regels een hoop leed wegnemen.

Het ene kind is het andere niet. In mijn eigen gezin zie ik ook dat de drie kinderen totaal verschillend omgaan met de Sint-drukte. De een glijdt er als een zonnetje doorheen, de ander kan er maar moeilijk van slapen. Is de schoen leeg? Bij de een geen probleem, voor de ander zo’n grote teleurstelling, met tranen tot gevolg.

Sinterklaas en autisme

Kinderen met een vorm van autisme of ADHD kunnen ontzettend snel overprikkeld raken van deze tijd van cadeaus, spanning, pieten (die zomaar je huis in kunnen komen), de grote machtige Sinterklaas op zijn paard en alle drukte die ontstaat in de klas. Voor een regulier kind al vaak bijna niet te doen. Het allerbelangrijkste is dat je duidelijkheid biedt aan je kind. Hier zijn een aantal tips en trucs hoe je kunt omgaan met snel geprikkelde kinderen en Sinterklaas (ook toepasbaar op elk kind trouwens):

1. Vertel veel over wat er te gebeuren staat

Je kind is enorm gebaat bij duidelijkheid en zo veel mogelijk informatie, zodat het een plekje kan krijgen in de hersentjes. Geef niet te veel informatie per keer, maar biedt het aan in hapklare brokjes. Afhankelijk van de leeftijd kun je ervoor kiezen om het geheim van Sinterklaas al te vertellen.

LEES OOK: Help mijn kinderen zijn hyper door Sinterklaas.

2. Geef me de vijf

Veel ouders met kinderen met autisme hebben baat bij het boek ‘Geef me de 5’ van Colette de Bruin. De vijf staat voor de woorden: Wanneer, Hoe, Waarom, Waar en Wie. Door duidelijkheid op deze vragen te geven, kan je kind alles beter overzien en verwerken. Dit boek kun je heel goed toepassen op drukke periodes zoals Sinterklaas

3. Overdaad schaadt bij alles

Te veel Sintintochten meemaken (eentje is voldoende), te veel Sinterklaasfilms en programma’s (een keer pag het Sinterklaasjournaal om 18.00), een te lange lijst met cadeautjes (niet te veel en hij krijgt alles wat er op staat). Je snapt het wel. Een te veel aan indrukken, mogelijkheden en spanning kan alleen maar zorgen voor extra prikkels. Voor ieder kind is dit een uitdaging, laat staan voor het prikkelbare kind.

4. Hoeveel nachtjes slapen is het nog?

Die structuur hebben kindjes zo hard nodig. Met een leuke aftelkalender maak je het heel overzichtelijk. Er zijn er vele, zoals deze die wij vorig jaar maakten voor de Famme lezers. Hang hem in het zicht op en laat je kind zelf afkruisen. Het is nog 13, 12, 11 … nachtjes slapen.

5. Dag Sinterklaasje

Zeker voor kinderen met autisme is het belangrijk dat ze een periode kunnen afsluiten zodat het hoofdje niet blijft tollen. Velen denken ‘zo dat was het’ en stoppen na 5 december van het ene op het andere moment met het hele Sint gebeuren. Voor deze kinderen is het belangrijk echt af te sluiten en dat kan perfect met de uittocht. Neem die dus mee in het programma om hét moment van het jaar gedag te zeggen. Volgend jaar weer.

En voor de rest: geniet er ook met volle teugen van. En een tip aan iedereen: mocht je kinderen zien die boos, driftig en onhandelbaar lijken? Denk dan dat het kind er he-le-maal niets aan kan doen. Een begripvolle knik richting de stoere ouders is dan heel erg gewaardeerd.

Reageer op artikel:
Sinterklaas en autisme: als je een kind hebt dat snel geprikkeld raakt
Sluiten