Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Work & Life 25 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Jeugdsentiment: deze Sinterklaas-herinneringen herken je vast allemaal

Of Sinterklaas nu 652 of toch 812 jaar oud is (hoeveel discussies heb je daar wel niet over gevoerd?), feit blijft dat de traditie al aardig wat jaren bestaat. Als je een 90’s kid bent, heb je dan waarschijnlijk ook heel wat goede herinneringen overgehouden aan het kinderfeest.

Van het Sinterklaasjournaal tot de zak voor de deur: dit zijn onze beste Sinterklaas-herinneringen.

First things first: de Intertoys-catalogus

Nét voor de Sint het land in kwam, viel de Intertoys-catalogus op de mat. Yes, inspiratie voor je verlanglijstje! Je was dagen bezig om het dikke boek door te bladeren en een kruisje te zetten bij je favoriete dingen – van Furby’s tot plakoorbellen, Playmobil en een Tamagotchi. Dat je uiteindelijk gewoon een boek kreeg, mocht de pret niet drukken.

Het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal, met Dieuwertje Blok… Tuuududututututu. Twee weken vóór de intocht moest en zou elke dag om 6 uur de tv aan. Dan kon je kijken of Sinterklaas wel op tijd zou komen! Want of er nou storm of zee was of de pakjes kwijt raakten, er was elk jaar wel iets. Jup, een waar horrorjournaal voor kinderen – maar gelukkig ook met heel veel leuk nieuws.

De Sinterklaas-intocht

O, die goede oude tijden toen Bram van der Vlugt nog Sinterklaas was… Op de zaterdag van de intocht zat je om 12 uur met ladingen kruidnoten aan de buis gekluisterd om te kijken naar kinderen die dansoptredens deden voor de goedheiligman.

De dag erna kon je ‘m in het echt zien in je eigen dorp, en nog een dag later kwam Sinterklaas aan op school (soms op een paard, soms gewoon in een brandweerauto). Vroeg je je ooit af hoe hij op zoveel plekken tegelijk kon zijn? Nee joh.

Die vieze schuimpjes

Met een beetje pech had je niet zomaar een lading kruidnoten, maar een lading kruidnoten mét van die hard geworden schuimpjes erin. Serieus, is er iemand die deze wel lekker vond? Maar goed, ze waren altijd nog beter dan mandarijntjes.

Chocolademunten

Een stuk beter dan die schuimpjes waren de chocolademunten. Als je de inhoud op had, kon je de buitenkant weer mooi gladstrijken en net doen alsof het écht geld was. Woah.

LEES OOK: Geweldig jaren ’90 speelgoed dat je nu (gelukkig) nog steeds kunt kopen

Je schoen zetten

Wortel erin, lijstje erin, bakje water erbij voor het paard: de ingrediënten voor een gelukkig kind de volgende ochtend. Ooo, kom maar eens kijken, wat ik in mijn schoehoentje vind… Maar alleen als je mooi (kuch) gezongen had, natuurlijk.

En dat arme paard maar uit al die stinkschoenen eten…

De zak voor de deur

Met die schoencadeautjes bleef je wel even zoet, maar waar het allemaal om draaide was natuurlijk de zak van Sinterklaas. Op 5 december was je de hele dag aan het nagelbijten en liep je steeds naar de deur om te kijken of je Piet al zag. Net toen je het had opgegeven en alleen maar naar de wc ging, zag je ‘m voor de deur staan. Het ultieme geluk!

Om het af te leren: liedjes vol Sinterklaas-herinneringen

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Jeugdsentiment: deze Sinterklaas-herinneringen herken je vast allemaal
Sluiten