Sherita Jager
Sherita Jager Kids 25 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de sinterklaasboeken waarin pietjes alle kleuren van de regenboog hebben

De pieten van het Sinterklaasfeest veranderen langzaam maar zeker en ook de boekenwereld blijf gelukkig niet achter. Dit zijn de 10 leukste sinterklaasboeken met pietjes in alle kleuren.

Steeds meer boeken over het sinterklaasfeest zijn geïllustreerd met de moderne pietjes. Dit zijn de leukste boeken zonder de ouderwetse piet.

Nieuwe sinterklaasboeken met allerlei soorten pieten

Sinds de zwartepietendiscussie een paar jaar geleden losbrak, worstelen veel mensen met de discussie. De zwarte piet, tegenwoordig genaamd piet, helemaal bannen? Roetpieten gebruiken? Gekleurde pieten kiezen? Bijna alle variaties op de piet zijn al langsgekomen. En ook de boekenwereld staat niet stil. Waar tien jaar geleden alle boeken nog vol stonden met zwarte pieten, zijn er veel tekenaars, schrijvers en uitgevers die zich richten op de moderne piet.

1. Wie is Sint? – Anke Kranendonk en Mylo Freeman

Toneelleesboek voor kinderen van 6 tot 7 jaar. De pieten worden getoond in hun eigen huidskleur, en zonder roetvegen. Een toneelleesboek is een boek dat je samen hardop kunt lezen, waarbij iedereen eigen rol heeft.

2. De vrienden van Sinterklaas – Sjoerd Kuyper en Harmen van Straaten

In dit boek zijn de pieten geen knechten meer, maar vrienden. Het kindje Broes, ook bekend van Het Kleinste Pietje, ontdekt dat zijn vader één van de vrienden van Sinterklaas is. De vrienden van Sinterklaas worden getoond in hun eigen huidskleur, en zijn geschminkt in allerlei kleuren.

3. Het kleinste Pietje – Sjoerd Kuyper en Harmen van Straaten

Broes wil ook piet zijn, en hij verstopt zich in de bus die de papa’s en mama’s die piet zijn, op komt halen. Er is geen weg meer terug en nu moet Broes wel piet worden. In dit boek zijn pieten in verschillende huidskleuren te zien, naast bontgekleurde pieten.

4. De zus van Sinterklaas – Tiny Fisscher

Het best bewaarde geheim van Sinterklaas? Hij heeft een tweelingzus. In dit boek gaat de zus van de Sint, Klaasje, mee naar Nederland. En dan gaat er natuurlijk van alles mis. In het boek zijn gekleurde pieten te zien en pieten met roetvegen.

LEES OOK: 5x nieuwe Sinterklaasliedjes, om alvast te oefenen voor de intocht

5. Het verhaal van Sinterklaas – Sjoerd Kuyper

In dit boekje spreekt een meester met de kinderen uit zijn klas over het verhaal van Sinterklaas en over waar de Sint vandaan komt.

6. Pomtidom viert Sinterklaas – Kim van Kooten

Dit vrolijke rijmboek gaat over een heel rijk prinsesje. Ze krijgt altijd alles wat ze wil, en wanneer Sinterklaas haar een cadeautje geeft, vindt ze het cadeau niet leuk. Sinterklaas leert haar over andere kinderen die veel minder hebben dan zij. Daarna deelt ze cadeaus uit aan andere kinderen. In dit boek komen helemaal geen pieten voor.

7. Hoe piet kleur kreeg – Saskia Henderson en Minke Willemse

In dit boek wordt op een spannende manier vertelt hoe de pieten in Spanje ineens een andere kleur kregen. Met de gekleurde pieten wordt de vrolijkheid van het sinterklaasfeest teruggebracht.

8. Prinses Arabella en de Sint – Mylo Freeman

Prinses Arabella wil Sinterklaas voor Sinterklaas. Ze krijgt de Sint, maar hij is niet gelukkig, en hoe kan hij andere kinderen cadeaus geven als hij bij Arabella is?

9. Het huis van Sinterklaas – Naomi Tieman en Marieke Nelissen

Dit rijmboek gaat over de kleine pietjes die op het grote huis van Sinterklaas moeten passen als hij in Nederland is. Dat gaat natuurlijk niet helemaal vlekkeloos. De pietjes in dit boek hebben roetvegen.

10. De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas – Henna Goudzand Nahar en Helen Fermate

Het donkere jongetje Fer mag piet zijn. Maar in het pietenhuis zijn alle pieten wit. Ze worden donker geschminkt en krijgen een pruik op! Zelfs Fer. Dat is natuurlijk best vreemd. Fer bedenkt als oplossing dat alle pieten geschminkt kunnen worden in de kleur van het pietenpak dat ze dragen. In dit boek wordt de overgang van zwarte piet naar gekleurde pieten uitdrukkelijk beschreven en uitgelegd.

Een uitgebreide lijst met meer moderne sinterklaasboeken zonder de ouderwetse zwarte piet, is te vinden op de site van Spinzi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de sinterklaasboeken waarin pietjes alle kleuren van de regenboog hebben
Sluiten