Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 13 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

Skiën met kinderen: Tips en Tricks

Het wintersportseizoen is weer aangebroken, tijd om de lange latten weer van zolder te halen. Veel te lastig met kinderen? Nee joh! Gewoon iets meer plannen en dan ben je ‘good to go’. Er zijn een aantal dingen die je in de gaten moet houden als je op wintersport gaat met kinderen.

Voordat je weggaat

1. Zorg voor het juiste materiaal

Een helm is verplicht voor kinderen in de meeste skigebieden. Je kunt deze huren of kopen, net wat je wilt. Het is belangrijk dat de helm een CE-keurmerk heeft en goed past. Koop nooit een helm op de groei, want dan kan hij af vallen bij een harde smak. Niet handig! Neem goede ski’s. Plastic ski’s zijn goedkoper, maar kinderen zullen hiermee nooit echte prof’s worden. Bij ski’s horen skischoenen, ze moeten in zekere zin goed zitten – echt lekker zitten ze namelijk nooit -, maar vooral warm zijn. Om de verzameling van materiaal compleet te maken heb je ook nog een bril nodig, die beschermt de ogen van je kind zowel tegen de mist als de zon. Het zorgt ervoor dat de kinderen beter kunnen zien als ze op ski’s staan.

2. Kleding

Bij kleding is het belangrijk dat je kind genoeg laagjes aan heeft. Op een skipiste kan de temperatuur door de dag heen nogal verschillen en dan kan er iets uit wanneer dat nodig is. Je kunt kiezen uit een volledig pak waar de broek en jas aan elkaar zitten of een losse jas en broek kopen. Bedenk bij deze keuze vooral of je kind wel of niet zindelijk is. Denk ook aan goede handschoenen, kinderen vallen vaak en handschoenen beschermen de vingers tegen ski’s van andere kinderen in de buurt en de kou natuurlijk.

3. Skiles

Met skiles raken kinderen spelenderwijs vertrouwd met ski’s. Bij de meeste skischolen kunnen kinderen vanaf hun derde jaar terecht. Wees op tijd! Boek skilessen tegelijk met je chalet, appartement of hotel. Vooral in de vakanties kan het erg druk zijn.

4. Opvang

Er zullen ongetwijfeld momenten zijn dat je zelf wil gaan skiën, plan dit dan van te voren. Je kunt, als je hier bij het boeken rekening mee houdt, voor weinig geld gebruik maken van de kinderopvang die zich vaak naast de piste bevindt.

Op Wintersport

5. Veiligheid

Je kunt nog zó je best doen, maar er kan altijd iets misgaan. Zorg ervoor dat je kind iets bij zich heeft waar gegevens als een telefoonnummer en verblijfplaats op staan, zodat je kind nooit lang kwijt is. Je kunt het bijvoorbeeld op de arm van je kind schrijven en er pleister spray overheen spuiten. Lees voor een voorbeeld ons artikel met parenting hacks.

6. Bescherming

Door de weerkaatsing van de witte sneeuw komt de zon veel harder aan. Een goede zonnebrand (zeker factor 50) is dus belangrijk.

De laatste en misschien wel de belangrijkste tip: Houd het leuk! Je kind moet te allen tijde plezier hebben in het skiën. Als het weer slecht is, kies er dan voor om halve dagen te skiën in plaats van hele en geniet samen van warme chocolademelk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Skiën met kinderen: Tips en Tricks
Sluiten