Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 27 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De 4 meest voorkomende redenen waarom peuters zichzelf slaan

The Terrible Two’s, een pittige fase waar veel ouders doorheen zullen moeten. Het meest gebruikte woord uit het vocabulaire van je peuter is ‘nee’ en het opstandige karakter van je kleintje komt in deze fase duidelijk naar voren. Peuters slaan zichzelf in deze fase zelfs nog wel eens, maar waar komt dat laatste gedrag vandaan?

Peuters die zichzelf slaan

Het is als ouder ontzettend vervelend om te zien dat je kleintje van frustratie niet meer weet hoe hij ergens op moet reageren. Logisch, dat proces is nog volop in ontwikkeling. Dit kan ertoe leiden dat ze zichzelf slaan als ze boos, verdrietig of gefrustreerd zijn.

Gelukkig krijgen niet alle ouders hiermee te maken, maar als je dat wel krijgt kan het best ingewikkeld zijn. Je kan er enorm van schrikken en wilt natuurlijk bovenal weten waar dit gedrag vandaan komt. Zo kun je het een volgende keer voorkomen. Allereerst is het dan ook belangrijk om te weten dat er verschillende redenen aan ten grondslag kunnen liggen. Elk kind is anders en reageert anders op bepaalde situaties. Jij als ouder kent je kind het best.

Ze weten nog niet goed hoe ze op een andere manier kunnen reageren

De meest voor de hand liggende reden voor peuters om zichzelf te slaan, is omdat ze simpelweg niet weten hoe ze hun emoties op een andere manier kunnen uitdrukken. Dit gebeurt met name als ze boosheid ervaren en omdat ze zich niet goed kunnen uitspreken in woorden, doen ze dat met hun handen. In dit geval kan dat resulteren in zichzelf slaan, het kan ook zijn dat ze anderen slaan of bijvoorbeeld hoofdbonken.

Ze hebben pijn

Een andere logische verklaring voor het gedrag van je peuter kan zijn dat hij pijn heeft. Dit kan variëren van een oorontsteking tot bijvoorbeeld buikpijn. Vaak slaan ze hierbij op de plek waar ze pijn hebben.

Ze willen aandacht van hun ouder

Peuters zijn al ontzettend pienter. Dit kan ertoe leiden dat sommige peuters zichzelf slaan in de hoop dat ze daarmee de aandacht van hun ouders krijgen. Ze hebben geleerd dat jij reageert wanneer ze huilen of boos zijn en gebruiken dat op deze manier tegen je. Dit komt veel minder vaak voor dan bovengenoemde oorzaken, maar het is zeker iets om in de gaten te houden als je het gevoel hebt dat dat het geval is.

Je kleintje ervaart stress

Hoewel je misschien niet zou denken dat baby’s en jonge kindjes last hebben van stress, is dat absoluut niet waar. Ze kunnen wel degelijk stress ervaren. Het slaan kan een reactie zijn van het lichaam op deze stress. Het is dan belangrijk om te kijken wat de factoren kunnen zijn die jouw kleintje stress opleveren.

Maak je je zorgen om je peuter? Dan kun je altijd contact opnemen met de huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme