Altijd eerder wakker dan je partner? Sommige mensen hebben meer slaap nodig (en dit kunnen de redenen zijn)
Altijd, wanneer mijn vriend en ik allebei al acht uur aan slaap voorbij zijn – waarbij ik dan al een uur fris en fruitig wakker ben, ligt mijn vriend nog heerlijk op één oor. Soms vraag ik me af hoe het kan dat hij zoveel kan slapen. Zelfs als hij wakker is, kost het nog moeite om wakker te blijven.
En hoewel ik me best kan voorstellen dat het lekker is om nog even te blijven liggen, kan het ook duiden op een onderliggend probleem, zo blijkt:
Slaapexpert aan het woord
Volgens slaapexpert Ronald Chevin hebben de meeste mensen zeven tot acht uur slaap nodig. Voor iemand die meer dan dat slaapt en zich daarna nog steeds vermoeid voelt, kan het wel eens betekenen dat er meer aan de hand is. Er zijn een aantal oorzaken waarom iemand meer slaap nodig heeft.
Slaapstoornis
Hoewel de kans klein is, zou je last kunnen hebben van een slaapstoornis. Er zijn verschillende slaapstoornissen, maar bij bijvoorbeeld hypersomnia begint je dag heel laat. Iemand met hypersomnia kan maar moeilijk opstaan, tien uur slaap is nog niet genoeg. .
Genetisch
De oorzaak kan ook iets ‘simpeler’ zijn, misschien ligt de hoeveelheid slaap die je nodig hebt wel aan je DNA. Zo hebben sommige mensen nou eenmaal een grotere behoefte aan slaap, dat is genetisch bepaald. En daar kun je weinig aan doen. Het enige waar je wél invloed op kunt hebben zijn andere factoren die bepalen hoe goed je slaapt. Denk bijvoorbeeld aan een routine: iedere dag op dezelfde tijden opstaan en naar bed gaan. Dat mijn vriend vaker de wekker snoozed dan ik doe, kan dus te maken hebben met zijn innerlijk ritme.
Slaaptekort
Een andere oorzaak kan ook simpelweg zijn dat je last hebt van slaaptekort. Het kan ook zijn dat je jezelf hebt ‘aangeleerd’ dat je, wanneer je weinig slaapt, het vervolgens weer inhaalt om het te compenseren. En dat terwijl het lang niet altijd zin heeft om je slaap in te halen, stelt Chervin. Daar komt bij: af en toe in het weekend even lekker uitslapen is heel normaal. Maar als je je constant slaperig voelt en je overal, altijd een dutje wil doen, kán het verstandig zijn om even langs de huisarts te gaan.
Mentale gezondheid
Tot slot kan heel veel willen slapen ook een uiting zijn van depressie. Er zijn natuurlijk veel meer tekens die kunnen duiden op een depressie, en soms is het een combinatie van, maar vermoeidheid hoort daar ook bij. Onderzoek wijst namelijk uit dat er een link kan zijn tussen depressie en slaapstoornissen. Daarnaast kunnen bepaalde medicatie voor depressie er ook voor zorgen dat je slaperiger bent.
Psst, wist je wel dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen? Lees hier het onderzoek!