Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 5 mrt 2019

Schommelwieg voor volwassenen? In slaap wiegen zorgt voor betere slaap

Baby’s worden graag in slaap gewiegd, dat weet iedereen. Maar dat het ook iets is waar volwassenen baat bij hebben is onlangs ontdekt tijdens een nieuwe studie. Laat je partner z’n armspieren alvast trainen want het in slaap wiegen heeft zóveel voordelen, dat willen wij ook wel!

Heerlijk wegdromen in de armen van papa of mama, of in een zacht schommelwieg of een babyswing, het lijkt ons ook wel wat. Het rustig wiegen van baby’s zorgt het er vaak voor ze binnen no time in dromenland zijn. Maar recent onderzoek laat zien dat ook volwassenen heerlijk slapen als ze in slaap worden gewiegd. Iemand?

Schommelen in de buik

Experts zeggen dat baby’s zo rustig worden van het wiegen, omdat het ze doet denken aan de baarmoeder, waar ze ook de hele dag door lekker aan het schommelen waren. Maar dat deze heerlijke schommelingen niet alleen effect hebben op de slaap van baby’s, maar zelfs nog op volwassenen, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Genève. Het onderzoeksteam onderzocht al eerder het effect van het in slaap wiegen van volwassenen tijdens een powernap. Mensen die in slaap werden gewiegd tijdens het middagdutje vielen sneller en dieper in slaap. De onderzoekers wilden weten of ditzelfde effect ook ‘s nachts van toepassing was.

Het onderzoek focuste zich op 18 gezonde volwassenen tussen de 20 en 27 jaar. Alle testpersonen moesten drie nachten in een laboratorium slapen. Een nacht om te wennen in een normaal bed, en vervolgens twee testnachten: een nacht in een normaal bed, en een nacht in het schommelbed. Sommige deelnemers begonnen in het schommelbed, anderen in het vaste bed. Het schommelbed bewoog zachtjes heen en weer gedurende de hele nacht, elke vier seconden. Na de eerste nacht moesten de deelnemers een paar nachten in hun eigen bed slapen, zodat de onderzoeksresultaten niet beïnvloed zouden worden.

Beter geheugen

De resultaten waren erg verrassend. Toen de deelnemers werden gewiegd terwijl ze in bed lagen, vielen ze sneller in slaap, sliepen ze dieper – ze hadden een langere REM-slaap – , bleven ze langer slapen en werden ze minder snel wakker tussendoor. Daarnaast werd het geheugen van de deelnemers ook een stuk beter. De proefpersonen moesten overdag Franse woordjes leren en onthouden. De dag daarna werd de proefpersonen naar de Franse woorden gevraagd. Hadden ze in het wiegende bed geslapen, dan herinnerden ze zich meer woorden dan wanneer ze dat niet hadden gedaan. Tijdens de diepe slaap verwerken de hersenen herinneringen, wat het hebben van een beter geheugen kan verklaren.

Slaapproblemen

De onderzoekers hopen met dit onderzoek mensen met slaapproblemen te helpen. Volgens het CBS heeft één op de vijf Nederlanders een slaapprobleem. De mensen die last hebben van slaapproblemen, melden dat ze te vroeg wakker worden, of moeilijk in slaap komen. Vrouwen blijken vaker slaapproblemen te hebben dan mannen. Wij zijn ondertussen al op zoek naar een wiegend bed voor volwassenen!

Lees ook: Als je niet zo’n goede nacht hebt gehad, kun je helaas geen slaap in halen volgens onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Schommelwieg voor volwassenen? In slaap wiegen zorgt voor betere slaap
Sluiten