Redactie
Redactie Kids 22 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Tieners komen maandag vaak met jetlag op school (en dit is waarom)

Maandag is voor niemand de leukste dag van de week. Voor tieners is het helemaal een crime, want die beginnen elke maandagochtend met een fikse jetlag aan een nieuwe week, concluderen Zweedse onderzoekers naar aanleiding van onderzoek.

Aan het onderzoek deden bijna 3.000 Zweedse middelbare scholieren in de leeftijd van 13-16 jaar mee. Bijna allemaal sliepen ze in het weekend meer dan door de week, logischerwijs omdat ze in het weekend later naar bed gaan en er op zaterdag- en zondagochtend vaak naar hartenlust uitgeslapen kan worden.

Moe, sjagrijnig en gestrest

Heerlijk natuurlijk, maar tegelijkertijd funest voor het slaapgedrag van tieners. Het feit dat die twee dagen hun slaapcyclus dusdanig verandert, maakt dat ze op maandag jetlag-gerelateerde verschijnselen vertonen. Lees: ze stappen maandagochtend moe en sjagrijnig het klaslokaal binnen. Daarnaast heeft de jetlag ook een negatieve impact op het leergedrag van deze kinderen, aldus de onderzoekers, en bovendien verhoogt slaaptekort hun stressniveau.

Schrik niet: voor sommigen kan deze jetlag zo’n drie tot vier dagen aanhouden. Inderdaad, tegen de tijd dat ze weer helemaal fit zijn, staat het volgende weekend alweer voor de deur! Gelukkig geldt voor het meerendeel van de jongeren dat ze de jetlag snel weer te boven zijn – mede met dank aan een strikt slaapregime door de week.

Slaapgedrag tieners

Dat laatste is cruciaal: vooral voor tieners is voldoende slaap essentieel. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de jongeren die aan het onderzoek deelnemen, gedurende de hele week gemiddeld onvoldoende slaap krijgt. De grootste boosdoeners zijn mobiele telefoons en computerspelletjes die mee naar bed genomen worden. Slechte slapers zijn bovendien drie keer zo veel afwezig van school als kinderen die genoeg slaap krijgen.

Daardoor blijft de vraag actueel of middelbare scholen wellicht niet later op de dag met lessen zouden moeten beginnen. Sommige Scandinavische scholen experimenteren daarmee, ogenschijnlijk met succes.

Lees ook: Een vierdaagse schoolweek is beter voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Science Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Tieners komen maandag vaak met jetlag op school (en dit is waarom)
Sluiten